Какво е Curly Girl метод?

Какво е Curly Girl метод?

Методът Curly Girl е разработен от коафьорката Лорен Маси през 2001г. в книгата „Curly Girl: The Handbook“. Книгата бързо се превръща в бестселър и помага на много жени по света. Методът кърли гърл е популярен и със съкращението CGM (Curly Girl Method).

Какво е Curly Girl Method?

Методът Curly Girl е начин да постигнете естествено красиви, здрави и силни къдрици. Оптимално поддържане на естествените къдрици, така че те да са силни и да останат такива.
Целта е да получите лъскави и отскачащи естествени къдрици, без да използвате продукти с вредни за косата съставки, използвайки натурална козметика за косата си.
Това е метод, който предпазва косата от вредните навици, като използването на силни шампоани и термо стилизиране. Методът е свързан с използването на здравословни и естествени продукти. Въпреки че целия набор от препоръки на CGM е показал, че има невероятни резултати за много къдрокоски в нашата общност, винаги трябва да се чувствате свободни да ги модифицирате, за да отговарят на вашата коса!

За кого е подходящ този метод?

Методът Curly Girl е подходящ за всички жени с къдрави коса - както за начупени, така и за силно къдрави коси. Всички къдрици са чувствителни и се нуждаят от специална грижа. Ако се придържате към метода, той осигурява здрави и красиво падащи естествени къдрици. За да постигнете ефект, не е задължително да го спазвате стриктно, може да прилагате някоя от модификациите му, които са адаптирани към типа на вашите косата и прическа.

Защо да се придържаме към този метод?

Всеки човек развива специфична грижа за собствената си коса с течение на времето. Може да се случи така, че рутинните грижи за косата, които използваме от години, несъзнателно да вредят на косата ни. За хората с къдрици този метод е добър съветник за подхранване на косата и за постигане на здрава и лъскава коса.

Готови ли сте да започнете? Всичко, което трябва да направите, е да прочетете следващите съвети, описани в 8 основни стъпки за започване.

Стъпка 1: Първата стъпка е да премахнете силиконите или други съединения, които се натрупват върху косата. Тази стъпка се нарича "Final Wash" и е от съществено значение, за да се създаде първоначалната среда, подходяща за последващи практики.
Измийте с шампоан, който съдържа сулфати и НЕ съдържа силикони. В зависимост от това колко силикони са присъствали в обичайните продукти, които сте използвали, може да се наложи да повторите окончателното измиване 2 или 3 пъти.

Стъпка 2: От този момент нататък измивайте редовно косата си с продукти без сулфати, можете да избирате между:

  • Lo-Poo: деликатни измиващи продукти без сулфати
  • Co-Wash: измиващи балсами. В този случай ще трябва да оставите продукта да действа няколко минути и внимателно да масажирате. Това ще даде време на почистващите агенти да отстранят замърсяванията. Вижте всичко, което трябва да знаете за co-washing измиването.

Стъпка 3: След обичайното измиване нанесете балсама или маската от средата на косата до върха (до краищата ѝ). Не слагайте в корените и близо до тях. Тази фаза е най-подходящата за премахване на възлите, съветваме ви да го направите с пръсти. Ако използвате маска, оставете я да действа поне 15 минути: можете да сложите шапка за душ и да сгреете със сешоар за няколко минути, за по-интензивен ефект. Завършете тази стъпка, като изплакнете добре косата.

Стъпка 4: След като косата е измита, нанесете стилизиращия продукт върху мокра, все още капеща коса. Уверете се, че разпределяте продукта равномерно и използвате техниката на стилизиране, която предпочитате, като например разпределянето на продуктите с четка за къдрава коса.
След това приложете техника за оформяне на къдриците, като вземете косата от върховете с дланта на ръката и стегнете юмрука, докато движите ръката към корените.
За намаляне ефекта от стилизиращите продукти можете да изсушите къдриците с помощта на микрофибърна или 100 % памучна кърпа, като леко ги намачквате – никога не ги накъсвайте и дърпайте. Избягвайте да търкате или да използвате традиционни хавлиени кърпи и четки и гребени.

Стъпка 5: Избягвайте топлинна обработка. След като нанесете стилизиращите продукти, оставете косата да изсъхне естествено и не я докосвайте. Ако поради метеорологични условия или липса на време не можете да чакате косата да изсъхне сама, използвайте дифузер, но е препоръчително да е със студен въздух.
Когато косата е все още мокра или влажна, можете да използвате щипки за коса, за да фиксирате корените и да ги държите повдигнати, това ще даде повече обем, след като косата изсъхне.
Когато къдриците са напълно сухи, в зависимост от използвания стилизиращ продукт, може да забележите мокър и твърд завършек на косата си. Този завършек се нарича „cast“ и сега е време да го премахнете, като използвате омазнените си ръце с няколко капки масло или памучна риза или сатенен шал с техниката „смачкване“. Накрая с помощта на пръстите си можете да повдигнете и подредите корените, за да придадете формата, която ви харесва повече.

Стъпка 6: Съвети за ежедневието:

  • Вземете прости предпазни мерки по време сън, като завържете косата на ананас или използвате лента за коса "bluff".
  • Като алтернатива можете да използвате нощна шапка и/или сатенена калъфка за възглавница. Защо трябва да замените памучните калъфки с копринени или сатенени? Накратко, химико-физичните свойства на този материал ще ви позволят да намалите фриз ефекта върху къдриците.
  • През деня освежавайте косата, като я мокрите с вода, прилагайки техниката "молещи се ръце", която прекарва нишките на косата между дланите на ръцете, които са във формата на молитва. Можете също да използвате пулверизатор. Препоръчително е да използвате вода без минерали. Има различни техники за освежаване, някои от тях вземат предвид използването само на вода, други само стилизиращи продукти, други са комбинация от двете, опитът ще ви каже коя е най-добрата във вашия случай, за вашата коса.

Стъпка 7: Веднъж седмично прилагайте маска върху косата си, оставете я да действа поне 30 минути и не повече от два часа преди да я изплакнете. Добра възможност да приложите маската е точно преди рутинното измиване, в този случай маската действа като Pre-Poo. Това дълбоко кондициониращо лечение ще гарантира на косата ви дълбока хидратация, която ще ѝ придаде блясък и мекота. Ето някои идеи за ефективни домашни маски с банан.

Стъпка 8: Не забравяйте да използвате основно продукти без силикони, сулфати, изсушаващи течности, восъци и минерални масла. Не използвайте топлинна обработка, както и гребени или четки на суха коса.

Къдрокоските, които са се доверили на „Curly Girl“ метода са милиони. Опитайте всички тайни, които ще ви издам в следващите статии. Ценете и обичайте къдриците си.

Прочетете как лесно да се грижите за вашата къдрава коса, според нейните нужди!

Всеки може да има красива и здрава коса!

Първата стъпка е да опознаете косата си:

  1. Тип къдрици - Определи твоите кой тип са
  2. Порьозност - Определи твоята
  3. Гъстота - Определи гъстотата на твоята коса
  4. Текстура - Определи диаметъра на твоя косъм

Как да започнеш да следваш метода curly girls.

Последвайте ни и във facebook: Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Обичаме да виждаме резултатите при нашите любими къдравелки и техните лични препоръки в нашата група във фейсбук. Вие също може да станете част от общността на къдрокоските в България -> Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси!

Местата, където ще откриете всичко за къдравата коса:
Curly Блог: https://www.curly.bg/blog
Facebook група: https://www.facebook.com/groups/CurlyBulgaria
Онлайн магазин: https://shop.curly.bg/
Instagram: https://www.instagram.com/curlybulgaria/
Facebook: https://www.facebook.com/CurlyBulgaria

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици!