Защо трябва да замените памучните калъфки с копринени или сатенени?

Защо трябва да замените памучните калъфки с копринени или сатенени?

Всички сме преминавали през ужаса да легнем с перфектна прическа и да се събудим с бедствие върху главата си. Заслугата за това най-често се крие в материята на калъфките, върху които спим. Възглавниците от памук са агресивни към къдриците, наелектризират косата и причиняват заплитания. За да го избегнете, е необходимо да замените памучните калъфки с такива от сатен или коприна. Последните имат свойството да запазват максимално къдриците непокътнати за едно събуждане в причилен вид.

Защо памучните калъфки не се препоръчват?

Причината за това се крие във факта, че памукът абсорбира влагата, докато сатенът и коприната я задържат. Използвайки сатенени или копринени калъфки давате шанс за вашите къдрици да останат в добре оформен вид през цялата нощ, чак до сутринта.

Какви са предимствата на калъфките от сатен или коприна?

Освен изключително нежни към кожата на лицето, сатенените и копринени калъфки не предизвикват излишно търкане на косата в плата. Това намалява заплитането на краищата на косата и излишното начупване на косъма. Гладката повръхност позволява на косата да се плъзга нежно по възглавницата, вместо да се трие в нея. Запазването на хидратацията в косата е един от бонусите не само за къдрокоските. И сега едно неочаквано предимство – сатенът и коприната влияят върху стареещата кожа, предотвратявайки появата на нови бръчки. Освен това, вечерните кремове не попиват върху сатена или коприната, за разлика от памука. Това им дава шанс да действат по-продължително върху лицето. Коприната съдържа протеина серицин, който се свързва с кератина в кожата и косата и образува бариерен слой, което спомага за задържането на влагата, респективно има противостареещ ефект.

Коприна или Веган коприна?

Коприната е една от най-луксозните и високо ценени материи днес. Тя е известна със своята издръжливост, мекота и лукс, макар и често да е критикувана от защитниците на правата на животните, заради своя произход. Обикновено се произвежда чрез варене на пашкулите на копринените чевеи, процес, който вреди или убива червея. За да се избегне това, бихме препоръчали да изберете веган коприната, която се произвежда от целулолзен етер ацетат. И в двата случая, свойствата ѝ са примамливо интересни. Сред предимствата ѝ се нареждат още невъзможността да се мачка, трайността на цветовете и бавното износване. Прекрасен избор са луксозните калъфки от веган коприна на Maison de la soie.

Още няколко бонус съвета:

Ако сте от хората, които са свикнали с възглавницата си, харесвате си я и не искате да се разделяте с нея, имаме решение и за вас! Може да предпазвате къдриците си, като преди да заспите, ги увивате в копринено боне. Това ще предпази косата, ще елиминира заплетените краища и ще запази хидратацията ѝ.

Не забравяйте да избягвате честото връзване на косата на опашки, заради ластиците и опъването, които накъсват косъма. Използвайте скрънчита от коприна или сатен, които освен щадящи са и актуални за сезона. Плитките и коковете продължават да са верен приятел за нощния сън и здравия вид на косата.

Не пропускайте да ни последвате в социални мрежи за още хитринки и къдрави съвети!