Опознай косата си - част 2

Опознай косата си - част 2

Метод 4: Определяне на омазняването.

 1. Измийте косата, както обикновено, използвайки шампоан и балсам, след което изплакнете. Изберете време, когато няма да упражнявате или да се потите, защото това може да промени резултатите Ви.
 2. Оставете косата да изсъхне естествено. Използването на сешоар може да промени начина, по който тя реагира в определен период от време, така че използването на кърпа и самостоятелно сушене е най-добрият метод. Не добавяйте продукти към косата си, тъй като това може да промени резултатите.
 3. Оставете косата си да престои за една нощ. По този начин давате на скалпа време (около 8-12 часа) за производство на естествени мазнини (себум), които след това ще можете да проверите.
 4. Проверете за омазняване. На сутринта притиснете хартиена кърпичка в корените на скалпа. Не търкайте с нея, просто леко натискане ще бъде достатъчно. Направете това и в зоната на главата зад ушите.
 • Мазна коса: Ако на кърпичката има видими остатъци от себум, имате мазна коса.
 • Нормална коса: Ако видите леко присъствие на себум върху кърпичката, имате нормална коса.
 • Суха коса: Ако на кърпичката няма нищо, тогава имате суха коса.
 • Комбинирана коса: Ако няма себум на един участък от главата, но има на друг, тогава имате комбинирана коса.
 1. Тествайте косата отново в друг ден. Времето може да се отрази на състоянието ѝ, особено ако е извънредно влажно или пък твърде сухо.

Метод 5: Определяне на еластичността.

 1. Издърпайте косъм от измита и вече подсушена с кърпа коса, като се постарайте да е с корен, а не скъсан през средата. Не трябва да имате нанесени стилизиращи продукти.
 2. Разтегнете косъма в двата края, но внимавайте да не го скъсате, затова не го дърпайте твърде бързо. Целта е да видите колко ще издържи преди това.
 3. Наблюдавайте какво се случва с косъма, когато се разтегне. Вижтете как започва да се разтяга като гумена лента и обърнете сериозно внимание кога той се къса. Когато е мокра, високоеластичната коса се разтяга с до 50% от оригиналната си дължина, преди да се прекъсне.
 • Висока еластичност: Ако можете да опънете косъма дълго преди да се скъса, имате висока еластичност и много силна коса.
 • Средна еластичност: Ако можете да опънете косъма и след малко той се скъса, имате средна еластичност.
 • Ниска еластичност: Ако косъмът се скъса почти веднага, след като го опънете, имате ниска еластичност и косата Ви е слаба и се нуждае от подхранване.

Метод 6: Определяне на модела на накъдряне.

 1. Измийте косата, както обикновено, използвайки шампоан и балсам, след което изплакнете добре.
 2. Оставете косата да изсъхне естествено. Използването на сешоар може да промени начина, по който тя реагира в определен период от време, така че използването на кърпа и самостоятелно сушене е най-добрият метод.
 3. Как да определите накъдреността на косата си? Андре Уокър, стилист на Опра Уинфри, създава система за определяне на типа коса главно на база на накъдрянето ѝ. Това включва широк спектър от типове коса от права до спираловидна:
 • Права: косата няма никаква крива в нея.
 • Вълнообразна: косата е вълнообразна, но не се накъдря много.
 • Къдрава: косата е къдрава със S-образна форма и запазва кривата дори когато не е стилизирана.
 • Спираловидна: косата е плътно навита или ситно къдрава, често със Z-образна форма. Тя може да бъде опъната и ще се върне в своята извита форма, когато бъде пусната. Косъмът от тип 4 може да се свие с до 75% от действителната му дължина.
 1. Открийте в коя подкатегория попада Вашата коса. Разгледайте кичур от косата си, като наблюдавате плътността и нивото на къдрене (ако имате къдрици). Андре Уокър категоризира косата в четири типа и три подкатегории за всеки тип.

------------Curly.bg

Права коса
1A – напълно права; косата е мека и не може да задържи къдрене
1B – притежаваща едва забележима гънка, придаваща обем в дълбочина на косата
1C – права, с обем, огъната на места S-образно (напр. около лицето и врата)

Чуплива
2A – хлабави, разтегнати S-образни вълни сред цялата коса
2B – добре дефинирани вълни (подобни на чупките след преспиване с плитки)
2C – отчетливи вълни и непълни спирали тук-там

Къдрава
3A – големи, хлабави, спирални къдрици
3B – пружиниращи спирални къдрици
3C – непрекъснати къдрици, тип „тирбушон“

Афро
4A – стегнати и тесни спиралки
4B – къдрици охлювчета, имат зигзаговидна форма (наподобяващи буквата Z)
4C - къдриците са тесни, със зигзаговидна форма и имат грапава повърхност, затова този тип коса е по-труден за определяне.

Системата LOIS

Сравнете косата си със системата LOIS. При нея се вземат предвид структурата на косъма и плътността му. Тя сравнява косъма с буквите L (чуплива), O (къдрава), I (права) и S (вълниста). Вземете косъм от косата си и го задръжте с една ръка. Сравнете косата си с формите на буквите L, O, I и S.

 • L: Косъмът изглежда като буквата L и образува прав ъгъл, извит и зигзаговиден.
 • О: Косъмът наподобява буквата О или се извива спираловидно в няколко букви О.
 • I: Косъмът е прав, наподобява буквата I и няма никакви извивки и вълни.
 • S: Косъмът е вълнообразен и се къдри под формата на буквата S.
 • Комбиниран тип: Вашата коса може да е комбинация от горните букви. В такъв случай проверете няколко косъма от различни части на главата, за да видите кой от видовете е доминиращ.

И така, познавайки своя тип коса и разбирайки нуждите ѝ, ще ви е по-лесно да осигурите правилните грижи. Къдрава или права, вашата коса се нуждае от обич, подхранване и точните продукти!

Надявам се информацията да ви е полезна! Последвайте ни и във facebook: Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.