Co-Washing: Всичко, което трябва да знаете

Co-Washing: Всичко, което трябва да знаете

Co-wash методът е една от най-новите тенденции при измиването на коса. Съкращението означава „Condiotioner Only Wash“ - измиване на косата само с балсам, вместо с традиционния шампоан, който всички познаваме. Още може да го срещнете и като "COW". Първоначално е изпробван основно от хора с къдрави коси, но вече се прилага за всички типове коса.

Какви са ползите и как влияе на косата?

Целта на измиването с балсам е да запази естественото омазняване на косата, поддържайки я чиста и хидратирана.
Защо методът е ефективен?

 • На първо място е по-киселинното рН на балсамите за коса, спрямо това на шампоаните. То спомага за „затваряне на косъма“.
 • Co-Wash не изсушава кожата на скалпа, както го правят повърхностно-активните съставки на шампоаните. Уточняваме, че във всеки балсам за коса също се съдържат повърхностно-активни вещества, но те са по-деликатни.
 • Co-Wash оставя косите много лъскави и живи.
  Тези, които се мият само с балсам, често трябва да преминат и издържат няколко дни или седмици на повече омазняване, докато скалпът се балансира и възвърне чистия си вид.

Използването на co-wash метода има много предимства. Представяме ви и някои от тях:

 • Овлажняване: Co-wash методът дава на косата допълнителна влага и хидратация.
 • Запазване естествените масла: Косата става по-здрава и жизнена.
 • Спомага за облекчаване на пърхота: Co-методът е много нежен и щадящ процес на почистване на скалпа и косата. Той има по-малко изсушаващо и дразнещо действие върху скалпа.
 • Намалява косопада и накъсването: Заради овлажняващите си свойства, co-wash измиването помага да се намали количеството загубени и начупени коси, ако това се дължи на прекалената сухота.
 • Предотвратява заплитанията: Използването на Co-wash продукт придава страхотно приплъзване, което помага за разплитането на неприятните възелчета по къдриците.
 • Дефинира къдриците: Вашите чаровни къдрички стават по-живи и красиви, заради влагата, която внася Co-wash продуктът.

За кого е подходящ co-wash методът?

“Co-Wash” е подходящ за тези, които имат много суха до нормална коса. Препоръчва се и при необходимост от често миене на косата- например, при интензивно спортуване или лятото при плажуване. Предвид механизма си на действие върху косъма, се очаква методът да работи много добре при боядисвани и третирани коси. Хората със суха, дехидратирана и увредена коса намират миенето с балсам за изключително успешно. Същият опит споделят и тези с естествена нетретирана коса.

За кого не е подходящ co-wash методът?

Измиването само с балсам може да преобрази косата на много от вас. Въпреки това, има някои хора, за които Co-wash методът не е подходящ – основно за тези с тънка или мазна коса, или за живеещи в изключително замърсена и прашна среда. В тези случаи редовното измиване с шампоан (не co-wash) гарантира премахването на достатъчно себум, прах и нечистотии, които се натрупват по скалпа и косата. Това е важно, защото точно те са сред причинителите на контактен дерматит или сърбящ скалп.

Колко често мога да мия косата си с "co-wash" продукт?

Някои предпочитат да използват co-wash при всяко измиване и изобщо да не докосват шампоана. Това се прилага само при изключително суха коса. Други измиват къдриците с "co-wash" веднъж седмично и редуват с безсулфатен шампоан. А има и къдрокоски, които използват co-wash при всяко измиване, а редовен шампоан само веднъж месечно. Това наистина зависи от специфичните нужди на вашата коса. Ние препоръчваме в месечната рутина за косата да се изполва и продукт за дълбоко почистване, за да се подсигури здравето на скалпа.

Не забравяйте, че косата на всеки е уникална, както самите вие! Няма универсална формула за всички. Намерете най-доброто за вас и се придържайте към него.

Как се измива косата с измиващ балсам/co-wash?

Намокрете косата старателно. Разтрийте щедро количество между дланите и започнете нанасянето на измиващия балсам от корените до върховете. Масажирайте скалпа с кръгови движения с върховете на пръстите. Внимателно разплетете косата с широк гребен или с четка за къдрава коса. Оставете да подейства от 3-5 минути, а след това изплакнете обилно с хладка вода. Обикновено видими подобрения се виждат след около 4 седмици – косата се съживява. Става по-еластична и лъскава!
Важно е да следите резултатите върху скалпа и косата. Определете подходящата измивна рутина, която действа най-добре на вашата коса. В случай че забележите прекомерно количество остатъци върху къдриците, между Co-wash метода поне веднъж месечно използвайте продукт за дълбоко почистване.

Как да изберем правилен co-wash и кои са най-добрите co-wash измиващи балсами?

Не всички балсами са подходящи за Co-washing. Изборът на добър продукт е изключително важен. Основното, което трябва да търсите е да не се съдържат силикони в него.
Разгледайте нашите предложения с най-предпочитаните измиващи балсами в curly общността по света: co-washing / измиващи балсами.

-------------------------------------1-

Ако имате сухи, изтощени и заплитащи се коси, или пък проблеми с пърхота и чувстителен скалп, не ви остава нищо друго, освен да пробвате!

Приятен Co-Wash!

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици!


Curly.bg - Всичко за къдравата коса на едно място!