Опознай косата си - част 1

Опознай косата си - част 1

Определянето на типа на вашата коса ще ви помогне да разберете как да се справяте с нея, как да я подстригвате и стилизирате по-ефективно. Типът коса включва разбирането на различните ѝ качества, сред които плътност, текстура, порьозност (способността на косъма да задържа влагата), еластичност и модел на навиване. Познавайки добре своята коса, можете да се възползвате от най-добрите прически, цветове и стилизиращи продукти, подходящи за нея.

Метод 1: Определяне на гъстотата на косата.

 1. Погледнете в огледалото и разделете косата си по средата. Използвайте пръстите си или гребен, за да го направите и ако ви е по-лесно, можете да закрепите с фиба от едната страна.
 2. Хванете кичур коса от едната страна и го преместете леко, за да видите корените на косата си от няколко различни ъгъла. Най-добре направете това на добра светлина и силна лампа, за да придобиете по-ясна представа.
 3. Оценете гъстотата на косата. Това в общи линии отговаря на количеството косми, покриващи главата. Погледнете корените на косата и скалпа. Колко от кожата на главата може да видите в област с размер 2-3 см? Разбира се, няма нужда да броите косми, но ще придобиете представа.
 4. Тествайте друго място на скалпа. Преминете през същия процес на друго място на скалпа. Плътността на косата може да е различна по други места на главата. Можете да помолите приятел да снима задната част на главата, за да придобиете още по-ясна представа за състоянието ѝ.
 • Голяма гъстота: Ако изобщо не виждате много от скалпа, вие сте късметлии - имате голяма плътност на косата.
 • Средна гъстота: Ако виждате някаква част от скалпа, имате средна плътност.
 • Ниска гъстота: Ако виждате много от скалпа, имате ниска плътност.

Метод 2: Определяне на текстура/диаметър на косата.

 1. Измийте косата, както обикновено, използвайки шампоан и балсам. Изплакнете я добре от продуктите и изберете време, когато няма да спортувате и да се потите, защото това може да промени резултатите ви.
 2. Оставете косата да изсъхне. Използването на сешоар може да промени начина, по който косата реагира в определен период от време, така че подсушаването ѝ с кърпа и естественото ѝ изсъхване е най-добрият метод.
 3. Отрежете конец за шиене с дължина 15-20 см. Изберете обикновен, а не дебел, предназначен за шиене на плътни тъкани.
 4. Издърпайте косъм от вече сухата си коса, като се постарайте да е с корен, а не скъсан през средата. Искате да видите каква е гъстотата на косата, така че изберете косъм от горната част на главата и запомнете, че не трябва да имате нанесени стилизиращи продукти.
 5. Поставете върху бял лист конеца и до него откъснатия косъм, за да направите сравнението по-лесно.
 6. Сравнете косъма с конеца, като ги погледнете отблизо, например с лупа или с увеличително огледало. Ако косата е къдрава, разтегнете косъма, преди да го сравните.
 • Тънка коса: Ако дебелината на косъма е по-тънка от тази на конеца, имате тънка коса.
 • Средноплътна коса: Ако косата ви е с еднаква дебелина като конеца, имате средноплътна текстура на косата.
 • Плътна коса: Ако космената нишка е по-дебела от конеца, сте късметлии и имате гъста коса.

Метод 3: Определяне на порьозността на косата (или способността на косата да запазва влагата).

 1. Измийте косата си, както обикновено, използвайки шампоан и балсам, след което отмийте обилно. Уверете се, че всички замърсявания и продукти са изплакнати.
 2. Използвайте кърпа за частично подсушаване на косата. Най-добре чиста тениска или микрофибърна кърпа, но не я изсушавайте прекалено много, защото може да не успеете да определите порьозността ѝ.
 3. Усетете косата с ръцете си. Вземете кичури в длани и ги опипайте с леко стискане от корените до краищата, за да усетите влагата.
 • Ниска порьозност: Ако усещате косата почти суха, значи тя не задържа много влага и имате ниска порьозност.
 • Средна порьозност: Ако косата ви е доста мокра, но не лепкава, тогава тя запазва средно количество влага.
 • Висока порьозност: Ако усещате косата си лепкава и влажна, значи косата ви е с висока порьозност.
 1. Дръпнете косъм от косата си и го пуснете в голяма купа с вода. Купата трябва да е достатъчно голяма, за да не докосва ръбовете ѝ. Наблюдавайте какво се случва:
 • Ако косъмът плава и изобщо не потъва, имате ниска порьозност.
 • Ако косъмът потъне след известно време, това показва, че имате средна порьозност.
 • Ако косъмът бързо потъне и падне на дъното на купата, имате висока порьозност.
 1. Тествайте косата отново в друг ден. Времето може да се отрази на състоянието ѝ, особено ако е извънредно влажно или пък твърде сухо.
  Вижте още интересна информация за порьозността на косата тук.

Научете как да определите омазняването, еластичността на косъма, както и типа на къдриците ви.

Надявам се информацията да ви е полезна! Последвайте ни и във facebook - Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.