Защо косата ми е суха и не мога да се справя с нея? Порьозност на косата

Защо косата ми е суха и не мога да се справя с нея? Порьозност на косата

Намирането на подходяща грижа за нашите къдрици си е цяла наука. Най-често избираме грижата за косата си според това дали тя суха или мазна, боядисана или естествена. Но това сякаш не е достатъчно. Има още няколко различни фактори, които е добре да се вземат предвид: плътността, дебелината на косъма и видът на къдриците са едни от тях. Tези, които са чували за порьозност, може би вече знаят, че много експерти придават на това свойство най-голямо значение преди всички останали. И наистина - познаването на порьозността на косата може да е в огромна полза за нас. Тя разказва за структурата на косата, за това как се държи по време на стилизиране, както и като цяло как да се грижим добре за косата си. Грешната преценка за типа и порьозността на косата понякога може да окаже пагубно влияние.
Предоставяме ви тази статия, за да ви помогнем при избирането на правилна рутина за вашия тип коса.

Какво всъщност означава порьозност?

Порьозност на косата е термин, който показва степента на косата ви да абсорбира и задържа влагата. Влияе се от външния слой на косата, наречен кутикула. Този слой е съставен от кутикуларни люспи – загрубял кератинов слой. Той е ясно видим под микроскоп: люспичките изглеждат като припокриващи се плочки. Люспите не винаги се придържат към косата – те могат да се вдигнат в по-малка или по-голяма степен. Пропуските и дупките в слоя на кутикулите определят състоянието на косата и нейната порьозност, както и колко лесно влагата и маслата преминават в, и извън косата.
Curly.bg-HairPorosity-------------------1
Порьозността е практически размерът на пролуките в косата ви, през които водата и други вещества могат да влязат, но също така и колко бързо се движи влагата през косата. При коса с ниска порьозност кутикулата е здраво прикрепена към косъма (нишките са по-малки), което затруднява абсорбирането на влагата. При коса със силна порьозност е обратното, слоят на кутикулата е по-широк. Така повече влага може да проникне в и извън косата. Цялата коса до известна степен е порьозна. Прави се разлика само между ниска, средна и висока порьозност. Тя е основно генетична. Но има случаи, в които косата увеличава порьозността си поради външни фактори като химически обработки, топлина или хлор. Също така е съвсем естествено, че при човека се срещат коси с различна порьозност, тъй като по-старата коса (краищата) е естествено с по-висока порьозност от новоизрастналата (корените). В този случай винаги третирайте косата си в частта, където е най-увредена (обикновено краищата).

Как да определя степента на порьозност на косата ми?

Има различни тестове и методи, за да се установи степента на порьозност на косата. Ще разгледаме някои от тях:

 • Тест със стъклена чаша/купа
  Описваме този тест, тъй като е силно разпространен в интернет пространството, но подчертваме, че той често дава "случайни" резултати. Не трябва да му се доверяваме на 100%.
  Ето какво представлява:
  Teal-Illustrated-Lily-Facebook-Post--2-
  Поставете няколко косъма в голяма купа пълна с вода. Те трябва да са чисти и сухи; не трябва да бъдат покрити от други продукти (лак за коса, маска, кристали, маски, балсами..), най-добре е да се вземе косъм след измиване с дпш. Оставете ги да постоят около 4 минути. Гледайте внимателно какво се случва с кичурите. Потъват до дъното след 2-3 минути? Това означава, че те са с голяма порьозност. Потъват бързо, защото водата прониква лесно през отворените кутикули. Ако са потънали до средата на съда, сте със средна порьозност (златната среда). А щом са на повърхността, сте с ниска порьозност. Затворените кутикули задържат водата да не попадне в кичурите.

 • Тест със спрей
  Друг разпространен начин за определяне на порьозността е тест със спрей. Вземате кичур от косата си, напръсквате го с вода и наблюдавате как се случва абсорбирането. Тестът се прави на чиста коса, без никакви продукти върху нея. Ако капките вода остават на повърхността на косата и не се поемат от нея, значи имате ниска порьозност. Ако водата се абсорбира добре, значи имате средна порьозност. Ако косата веднага поеме водата и продължи да изглежда суха, косата е с висока порьозност.

 • Наблюдение на косата
  Най-добрият вариант за определяне на порьозността е отговарянето на следните въпроси, на които всеки може да отговори, въз основа на собствения си опит и наблюдения, за да се приближи една крачка до резултата. Направихме доста готин тест, който да ви помогне да разберете с каква порьозност е вашата коса. Тестът е замислен като помощник, а не като определен идентификатор.
  Ако все още не сте сигурни или не можете да отговорите ясно на някои въпроси при първото тестване, отделете няколко седмици, за да наблюдавате косата си и след това направете теста отново!

Тест за порьозността:

 • Вземете няколко косъма от косата си и придвижете пръсти от края на косъма нагоре към скалпа.
  Усещате косата гладка? - Това може би означава, че косата е с ниска порьозност.
  На допир я усещате по-груба и има неравности? - Тогава косата е по-скоро с по-висока порьозност.
 • Вашите къдрици са доста стабилни, устойчиви на накъсване или плътни – Обикновено при коса с ниска порьозност.
  Или по-скоро тънки, лесни за оформяне, по-нестабилни или склонни към цъфтеж - Обикновено при коса с висока порьозност.
  Внимание: Това е просто пример ,тъй като има изключения. Косата с ниска порьозност също може да бъде тънка, точно както коса с висока порьозност може да бъде плътна и гъста.
 • Колко време отнема на косата да изсъхне? Ако отнема повече време, най-вероятно имате коса с ниска порьозност. Ако косата изсъхва бързо, по-скоро косата е с висока порьозност.
 • Ако къдрици ви лесно се заплитат и имате нужда от много балсам, за да ги разплетете, най вероятно, косата ви е със силна порьозност.
 • При наличието на повече върху косата и виждате, че продукта не се абсорбира напълно - ниска порьозност.
 • Предпочитате ли по-леки, по-течни стилизиращи продукти на водна основа (които лесно се абсорбират от косата)? - Имате ниска порьозност на косата.
  Или предпочитате по-тежки, „по-лепкави“ стилизиращи продукти, които придават обем и плътност – косата е с висока порьозност.
 • Косата ви има ли нужда от много протеини, за да изглежда здрава? - коса с висока порьозност.
 • Косата ви се нуждае от по-малко протеини (повече влага) или дори е чувствителна към протеини? - доста ниска порьозност
  Ако не можете да отговорите на нито един въпрос с ясно да или не, защото чувствате, че винаги сте в средата, тогава е възможно да имате коса с нормална порьозност. Все пак препоръчваме да отделите няколко седмици, за да наблюдавате косата!

Също толкова важно е да знаете, че когато отговаряте на въпросите за порьозността, е добре да си направите примерна скала (например, от 0 до 5). Повечето пъти няма категорично ДА или НЕ, което означава, че можете да застанете във всяка точка от тази скала и, че има много междинни нива. Например, може да сте в диапазона с ниска порьозност, но в този диапазон можете да бъдете в по-нормалния диапазон или в диапазона с изключително ниска порьозност.
Много точно установяване за състоянието на порьозността на вашите къдрици в крайна сметка може да бъде направено само чрез научен анализ, така че не се ядосвайте, ако все още сте на тъмно след тестовете :)

Защо порьозността на косата е важна?

По принцип за коса с ниска порьозност е трудно да абсорбира влагата и отнема повече време да изсъхне (тъй като водата се изпарява по-бавно).
Косата с висока порьозност поема по-лесно влагата, но също така я губи толкова бързо. Известен факт е, че достатъчното (балансирано) количество влага прави нашите къдрици здрави, затова лесно може да се досетим защо това да разберем порьозността на косата си е толкова важно.
След като вече знаем какъв тип е нашата коса, време е да разберем какви грижи изисква тя - как да се грижим за косата си според нейната порьозност?

Надявамe се информацията в статията да е полезна и за теб!

Последвай ни и във facebook: Curly.bg, за да следиш интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Обичаме да виждаме резултатите при нашите любими къдравелки и техните лични препоръки в нашата група във фейсбук. Ти също можеш да станеш част от общността на къдрокоските в България -> Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси!

Използвани източници за снимки и информация: naturallycurly.com, curlsbot.com.

Както винаги, благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.