Заплетена коса - как да се справите с нея

Заплетена коса - как да се справите с нея

Разплитането може да бъде разочароваща, отнемаща време и дори болезнена задача, особено ако имате къдрава коса с висока порьозност, увредена, фина или третирана с химикали коса. В тази публикация в блога ще разгледаме различните видове заплитания (коса на възли, заплетена коса и сплъстена коса) и как да се справите с тях.

Характеристики на косата, които я правят податлива на заплитане:

Видове заплитания на косата

 • Тип 1: Коса на възли
  Тези микро заплитания се появяват най-често върху къдрава и вълниста коса. Механични фактори като разресване, неправилно миене или триене могат да доведат до заплитане и сплитане на космите. Повтарящата се среща с тези фактори води до затягане на възлите.
 • Тип 2: Заплетени кичури
  Два или повече кичура коса са преплетени. Тези заплитания могат да станат доста тежки, но все пак са лесни за справяне без професионална помощ или необходимост от подстригване. Обичайно е да отнеме от 5 до 45 минути за разресване в зависимост от тежестта. Ако не се разплитат, те могат да се развият в сплъстена коса (тип 3)
 • Тип 3: Сплъстена коса
  Големи твърди клъстери от възли, известни още като "Mattes" на косата (екстремно заплитане). Сплъстяването на косата не става за една нощ, а за продължителен период от време от 1 седмица или повече. Често се случва, когато заплетената коса се намокри и изсъхне, без да бъде разплетена, например след многократно плуване.

Лоши практики, заради които косата може да се заплита

 • Честота на измиване на косата: средно ни падат около 100 кичура на ден, така че колкото повече дни не мием косата си, толкова повече коса ще се забива в къдриците ни. Натрупването на паднали косми е това, което може да превърне разплитането в истински кошмар и става по-лошо, колкото по-дълго чакаме да разплетем. Ако косата е склонна към заплитане, измиването на косата около 2 пъти седмично ще помогне косата да не се заплита. При измиване не търкайте косата си, оставете пяната нежно да измие кичурите и скалпа, и не си лягайте с мокра коса. Прилагайки този метод, косата ще запази своя естествен блясък. Ако има упорити възли, нанесете балсам на конкретното място и изчакайте няколко минутки да подейства. След това внимателно разрешете. Вижте подробни съвети тук.
 • Рядко подстригване: Колкото по-дълга е косата ви, колкото по-дълго живее на главата ви, толкова по-увредени са краищата ви. Ако не подстригвате косата си често, тя ще стане по-трудна за поддържане. Ако наскоро сте забелязали, че косата ви започва да се заплита много, вероятно е време да си запазите час за подстригване.
 • Неправилна грижа: като не използвате правилните аксесоари за коса, можете драстично да увеличите заплитането на косата си. Аксесоарите за коса от коприна/сатен винаги са по-добри за използване от памучните, тъй като създават по-малко триене и не абсорбират влагата от косата ви. Това включва бонета и калъфки за възглавници! Те предпазват косата, предотвратявайки фриза, допълнително изглаждат кутикулите на косъма, което подобрява външния им вид и предпазва от заплитане.

Превенция срещу заплетени къдрици

 • Уверете се, че косата ви е добре кондиционирана, ще запазите кичурите гладки и ще предотвратите заплитането им. Най-добре е да имате под ръка поне два балсама: изплакващ за редовна употреба и балсам без отмиване, който се нанася непосредствено преди разресване на косата.
 • Стилизирането с четка помага за фиксиране на къдриците без заплитане.
 • Повторното нанасяне по дължините на масла/серуми на всеки няколко дни помага да запазите кичурите меки и гладки.
 • Сухо разплитане - с пръсти внимателно издърпайте заплетени кичури, които са заключени в къдриците.
 • Сушене на косата - усърдното дърпане на косата с кърпа след баня предизвиква триене, което вреди на кутикулата на косъма. Притиснати и разтъркани куликулите се свързват и това води до заплитане. Затова ползвайте мека микрофибърна или памучна кърпа.

Ако косата ви е склонна към заплитане и накъсване, първо обърнете внимание на състоянието ѝ, козметиката и принадлежностите за разресване, които използвате. Не забравяйте, че без подходяща хидратация и изглаждане, заплитането е гарантирано!

Как да разплитаме заплетената коса? - тук може да прочетете стъпка по стъпка какво да правите.

Като следвате тези съвети и трикове, можете да кажете сбогом на заплитането и здравей на гладката коса без заплитане!