Съвети за правилно разресване на къдрава коса

Съвети за правилно разресване на къдрава коса

Повечето къдрокоски знаят, че разресването на суха коса с гребен е съпроводено освен с болка, но и често с едно "бухнало гнездо" за финал. Това, разбира се, не означава да спрем да се сресваме, а просто да използваме правилните продукти и инструменти в точното време и с добър подход. Споделяме няколко съвета, с които да си спестите сплитането и стигането до танц с ножицата.

Колко често трябва да сресваме къдравата коса?

Честотата на ресането и разплитането на къдриците зависи от текстурата на косъма. Най-подходящият момент е докато миете косата си, независимо дали това е веднъж седмично или повече.

Сресването – на суха или мокра коса?

Къдриците се решат винаги, когато косата е мокра. Сухата къдрава коса е почти невъзможна за сресване. Бихте могли да използвате спрей за лесно разресване или да напръскате косата с вода. Верни помощници в полза на сресването са кокосовото и аргановото масло, както и подходящите балсами и маски при миене.

Съвети за лесно разресване

 1. Разресвайте косата, когато е мокра или влажна.
 2. Използвайте малко количество балсам без отмиване преди да разрешете, за да подготвите косата, предавайки еластичност и постигайки лесно разресване.
 3. Използвайте широк гребен, четка, подходяща за къдрава коса или пръсти, за да разплетете възлите. Препоръчвате да го направите под душа.
 4. Започвайте разресването от краищата и постепенно се изкачвайте нагоре. Ако косата е гъста, може да я разделите на секции.
 5. Използвайте балсам без измиване преди разресването или спрей за лесно разплитане на косата. Тази стъпка се препоръчва за коси, склонни към заплитане.
 6. Ако разресвате косата суха (например, при pre-poo терапии), използвайте маска или олио, за да избегнете накъсване.

Продукти и инструменти за разресване

Традиционния метод за разплитане на кичурите къдрици е този с пръсти - най-вече под душа, за да се отстранят натрупалите се възли. Сред останалите варианти са гребените с широки зъбци, четките за къдрава коса и стилизиращите продукти като специалните опции на спрей за разплитане на косата и балсами без отмиване. Именно те спомагат за по-лесно и безболезнено разресване, свеждайки накъсването на косата до минимум.

Предложения за продукти и инструменти.

Разплитането е решаващата стъпка към сияйната коса и добре дефинираните къдрици. Ето някои предложения, които ще са ви от полза:

Продукти

Четки и гребени

 • Четка за коса Denman D3 Classic е многофункционална четка за разплитане, изсушаване, оформяне, дефиниране и изглаждане на чупливата и къдрава коса. Подходяща e за плътни и гъсти коси, за всички дължини.
 • Четка за къдрава коса Les Secrets de Loly специално разработена, за да разделя внимателно косата, като същевременно прецизира къдриците. Подходяща e за всеки тип коса.
 • Cantu Style Carbon Fibre Combs гребен с карбонови влакна, който премахва заплитанията, породени от статичното електричество в косата.
 • Flora & Curl широк гребен с ултра гладка повърхност за плъзгане, която нежно разплита къдриците.

В това видео можете да видите Бояна от Belverss, която споделя как оформя красиви къдрици с четка за къдрава коса.

Ще се радваме да станете част от общността на къдрокоските в България -> Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси! и да споделите в групата какъв е вашият метод за разресване и разплитане на къдравата коса - ползвате ли някоя от посочените четки и продукти, или предпочитате друг метод?

За да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

 • Последвайте ни и във facebook -> Curly.bg
 • Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента към здравето на вашите къдрици!