Съвети за правилно разресване на къдрава коса

Съвети за правилно разресване на къдрава коса

Повечето къдрокоски знаят, че разресването на суха коса с гребен е съпроводено освен с болка, но и често с едно "бухнало гнездо" за финал. Това, разбира се, не означава да спрем да се сресваме, а просто да използваме правилните продукти и инструменти в точното време и с добър подход. Споделяме няколко съвета, с които да си спестите сплитането и стигането до танц с ножицата.

Колко често трябва да сресваме къдравата коса?

Честотата на ресането и разплитането на къдриците зависи от текстурата на косъма. Най-подходящият момент е докато миете косата си, независимо дали това е веднъж седмично или повече.

Сресването – на суха или мокра коса?

Къдриците се решат винаги, когато косата е мокра. Сухата къдрава коса е почти невъзможна за сресване. Бихте могли да използвате спрей за лесно разресване или да напръскате косата с пулверизатор с вода. Верни помощници в полза на сресването са кокосовото и аргановото масло, както и подходящите балсами и маски при миене.

Съвети за лесно разресване

Разплитането на косата се свежда до това как се отнасяте към нея повреме на целия процес. Прекалено грубото отношение към къдравата коса – разресване, дърпане и разтягане може да доведе до накъсване на кутикулата (защитния външен слой на косъма). Повредената кутикула прави къдриците по-податливи на накъсване и възли и може да остави косата да изглежда с фриз и без обем. За силни къдрици без увреждания, нека вашият метод за разплитане на косата бъде без скубане и дърпане. Следвайте стъпките: първо разрешете, след това измийте и кондиционирайте – ето как:

1. Винаги разресвайте къдравата коса, докато е мокра, никога суха.
2. Разрешете къдриците преди измиване с шампоан - ако вашите къдрици са особено склонни към заплитане, разплетете възлите, преди да нанесете шампоан:

 • Намокрете добре косата
 • Разделете косата на секции
 • Нанесете балсам за разплитане (на опаковката трябва да пише Detangle)
 • Изчакайте няколко минути, за да подейства продукта
 • Внимателно разплетете най-заплетенеите участъци с пръсти или широк гребен , без да скубете и опъвате косата

3. Когато разплитате косата си, започнете от краищата и преминете към корена. Ако косата е гъста, може да я разделите на секции. Разресването отгоре надолу може да влоши заплитането и да доведе до накъсване на косата. Независимо, дали изпозлвате четка или широк гребен, винаги трябва да се измива след всяко сресване. Желателно да е със сапун и вряла вода.
4. Ако разресвате косата суха (например, при pre-poo терапии), използвайте маска или олио, за да избегнете накъсване. Може да помогне и пулверизатор с вода и продукт за разплитане.
5. След като косата е разплетена може да измиете с шампоан и да продължите рудитаната си (например: шампоан, маска, балсам, стилизиращи продукти..).
6. Поддържайте къдриците без възли - след измиване и кондициониране, подгответе къдриците си с праймър като първа стъпка във вашата рутина за стилизиране на къдриците – това ще помогне за предотвратяване на възли, докато косата ви изсъхне. Реактивиращ влагата спрей Moisture Memory Reactivator на Curlsmith наистина помага за хидратацията на косата – има много хлъзгане. Най-добрите средства за разплитане на косата подхранват кичурите с естествени масла (гроздови семки, сладък бадем, макадамия, кокос, алое, арган, шафран...), тези формули помагат да запазите къдриците здрави и без заплитане.

Продукти и инструменти за разресване

Традиционния метод за разплитане на кичурите къдрици е този с пръсти - най-вече под душа, за да се отстранят възлите. Сред останалите варианти са гребените с широки зъбци, четките за къдрава коса. Но винаги е препоръчително да се изполва и продукт за разплитане на косата, като спрей за разплитане на косата и балсами без отмиване. Именно те спомагат за по-лесно и безболезнено разресване, свеждайки накъсването на косата до минимум.

Предложения за продукти и инструменти.

Разплитането е решаващата стъпка към сияйната коса и добре дефинираните къдрици. Ето някои предложения, които ще са ви от полза:

Продукти

Четки и гребени

 • Четка за коса Denman D3 Classic е многофункционална четка за разплитане, изсушаване, оформяне, дефиниране и изглаждане на чупливата и къдрава коса. Подходяща e за плътни и гъсти коси, за всички дължини.
 • Четка за къдрава коса Les Secrets de Loly специално разработена, за да разделя внимателно косата, като същевременно прецизира къдриците. Подходяща e за всеки тип коса.
 • Cantu Style Carbon Fibre Combs гребен с карбонови влакна, който премахва заплитанията, породени от статичното електричество в косата.
 • Flora & Curl широк гребен с ултра гладка повърхност за плъзгане, която нежно разплита къдриците.

В това видео можете да видите Бояна от Belverss, която споделя как оформя красиви къдрици с четка за къдрава коса.

Ще се радваме да станете част от общността на къдрокоските в България -> Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси! и да споделите в групата какъв е вашият метод за разресване и разплитане на къдравата коса - ползвате ли някоя от посочените четки и продукти, или предпочитате друг метод?

За да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

 • Последвайте ни и във facebook -> Curly.bg
 • Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента към здравето на вашите къдрици!