Грижа за косата през лятото

Грижа за косата през лятото

Рутина за разкошни къдрици през лятото

Лятото вече официално е тук. Колкото и да обичаме слънцето, морската вода и любимите дни около обасейна, за съжаление те не се отразяват никак добре на нашата коса.
Грижата за косата на плажа, басейна или под слънцето е от съществено значение за поддържането на здравата косата и естествените ѝ блясък и хидратация. Следвайте нашите curly съвети, за да имате разкошна коса през лятото!

Стъпка 1: Преди плуване

Преди плуване намокрете косата си с чиста вода (не вода от басейн или морска вода) и нанесете балсам без отмиване. Водата в басейна е наситена с хлор и други дезинфекциращи средства. За да се предотврати тяхното въздействие, преди влизане намокрете косата с обикновена вода. Представете си гъба, ако е навлажнена, ще попие доста по-малко вода отколкото когато е суха. Същото е и с косата – когато е влажна ще намали поглъщането на хлор или сол като по този начин намалява вредата върху нея. Предварителното намокряне с чиста вода частично ще предпази косата и ще помогне водата от басейна да е в по-малък контакт с косъма.
След като излезете от морето или басейна, важно е да изплакнете химикалите за да избегнете допълнително увреждане.

Стъпка 2: UV Защита

Не само кожата, но и косата ни се нуждае от UV защита. Тя е постоянно изложена на слънце - това я прави чупливя с течение на времето. Освен това прекомерното излагане на слънце изсушава косата и я прави по-слаба, но използването на продукт с uv защита, ще предпази косата. Винаги носете слънцезащита за коса в чантата си – така ще можете да обновите защитата по всяко време и след като сте поплували в морето или басейна, косата ви ще остане защитена. Също добра опция е да нанесете масло/олио на косата си, за да я предпазите от щетите на слънцето, морето и хлорираната вода.

Стъпка 3 Аксесоари за коса

Избирайте правилните прически – когато сте на плажа, можете да предпазите краищата от изгаряне, като вдигнете косата си прибрана (плитки, кок, усукване). Покриването на главата с шапка или увиването на шал по модерен начин ще предпази косата и скалпа от вредните UV лъчи. Не само ще защитят косъма, но и ще са отлично допълнение към лятната ви визия.

Стъпка 4 След плуване

Косата е най-уязвима, когато е влажна. След плуване е почти невъзможно да разплетете косата си, ако сте я оставили да изсъхне. Ако на този етап се опитате да разплетете възлите с четка, това само ще доведе до накъсване и загуба на коса. В плажната си чанта дръжте широк гребен или четка за къдрава коса и продукт за разплитане и го нанасяйте веднага след излизане от басейна!

Стъпка 5 Дълбоко почистване

След плуване не забравяйте да направите дълбоко почистване на косата си, за да премахнете натрупването на хлор и минерали от косата си. Дълбоко почистващият шампоан ще помогне да се отървете от химикалите, които са попаднали в косата. Този шампоан е различен от обичайния и основната му задача е да премахне всички вредни натрупвания, да възстанови блясъка и здравето на косъма. Ако редовно посещавате басейн, този шампоан е необходимо да се използва по-често, затова препоръчваме да изберете безсулфатен дълбоко почистващ продукт.

Стъпка 6 Дълбоко кондициониране

Дълбокото кондициониране е важно за възстановяване на влагата, блясъка и за възстановяване на всякакви щети от слънце, морска вода или хлор. Ако имате суха коса, поради неправилна грижа или хлор, използвайте повече балсам за коса или правете повече маски на косата си. Когато сте или смятате да посетите басейн, трябва да помагате на косата си възможно най-много. Затова и използването на deep conditioning маски и балсами е добра идея.
Наблегнете на регенерация и хидратация на косата. През лятото водата се изпарява доста по-бързо от косата ви, отколкото през другите сезони, така че трябва да я хидратирате по-често. Включете в грижата за коса хидратираща или регенерираща маска поне веднъж седмично, за да подхраните перфектно косата си.

Стъпка 7 Оформяне на къдриците

Стилизирайте, както обикновено. Препоръчително е да включите балсам без отмиване, последван от масло, за да запечатате влагата и да предотвратите изсушаване на косата.

Стъпка 8 Сешоар и преса

Косата след басейн става по-суха, така че се препоръчва да сведете до минимум топлиннта обработка на косата. Избягвайте използване на преса, а сешоара нека е на слаба струя. Също така не бива да търкате енергично с кърпа мократа си коса. Избършете деликатно своите кичури и срешете с гребен или четка, подходяща за къдрава коса. С особена внимателност се отнесете към боядисаната коса, тъй като в хлорирана вода става още по-уязвима.

Стъпка 9 Спрей вода за коса

Не забравяйте да впръсквайте често спрей или вода за коса, за да осигурите защита срещу морска вода, хлор и замърсяване, накъсвания, причинени от разресване и оформяне, UV лъчите. Продуктите тип вода за коса обикновено са обогатени съсътавки, които овляжняват и омекотяват косата. Съдържат съставки, които помагат в задържането на влагата, оставят косата лъскава, лесна за оформяне и здрава.

Бонус съвет

Лятото понякога се налага да мием косата си по-често от обикновено, затова горещо препоръчваме да замените традиционния шампоан със CO WASH продукт (измиващ балсам), с цел да запазите косата си по-хидратирана.

Ако прилагате описаните стъпки, а също използвате специална грижа от утвърдени марки, то вашите къдрици ще бъдат здрави и еластични през летните дни, дори и при ежедневно къпане в басейн или море!

Не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи за още съвети и къдрави хитрини: