Супер оформени къдрици с техниката Squish to Condish

Супер оформени къдрици с техниката Squish to Condish

Какво е squish to condish и за кого е подходящо?

"Squish to Condish" (STC) е термин, който се използва в областта на грижата за косата. Това е техника за оформяне на къдрици, която включва стискане на косата, докато е мокра, за да се формират къдрици и използване на кондиционер, за да се придаде на косата мекота и блясък. Използва се за постигане на естествени и дефинирани къдрици без употреба на топлинни инструменти като маша или преса.
Техниката е подходяща за всеки тип коса, която се нуждаят от хидратация - къдрава и вълниста, с плътен и с фин косъм къдрици.

Защо трябва да опитате тази техника

Squish to condish има много предимства и за вълнообразната, и за къдравата коса. Най-голямата полза е хидратацията за косата. Добавянето на допълнителна влага може да направи огромна разлика в това как изглежда, как се усеща и как се държи къдравата и вълнообразна коса. Ако имате проблеми с това да накарате косата си да изглежда хидратирана, блестяща, подскачаща и еластична, тогава squish to condish може да ви помогне!

Какво ви е необходимо за техниката „squish to condish“?

 • Кондиционер (балсам, маска, балсам без отмиване)
 • Купа за събиране на водата или душ

Как се прави техниката „squish to condish“?

Ето стъпките за извършване на техниката "squish to condish" за оформяне на къдрици:

 1. Измийте косата си с шампоан, както обикновено и изплакнете добре косата си.
 2. Уверете се, че косата ви е напълно мокра и капе вода от нея.
 3. Нанесете щедро количество кондиционер върху мократа коса, като използвате от 2 до 4 пъти повече, отколкото обикновено използвате.
 4. Поставете съд пълен с вода под косата си.
 5. Използвайки длани, започнете да стискате (squish) косата в ръцете си от краищата към корените. Стискайте и отпускайте косата многократно, за да формирате къдрици.
 6. Продължавайте да стискате косата, докато кондиционерът се абсорбира напълно в косата.
 7. Наведете се напред и с шепи гребете вода от съда, за да изплакнете продукта от косата си, като отново "мачкате" косата в дланите си. Повторете това колкото пъти можете.
 8. Косата ви трябва да започне да се чувства мека, а косъма да е "хлъзгав". Ако не е така, добавете още малко продукт и добавете още вода.
 9. За финал вашите къдрици вече трябва да образуват красиви букли. Може да увиете кичурите един в друг и да престоите така още няколко минути. А ако нямате време, може да изплакнете добре с хладка вода, като продължавате да стискате косата, за да задържите дефиницията на къдриците.
 10. Попийте излишната вода от косата и продължете с обичайната си дневна рутина или със последната стъпка стилизиране. Може да нанесете продукт за оформяне на къдрици, като крем, гел или мус, и да продължете да стискате косата, за да подсилите дефиницията на къдриците.
 11. Използвайте кърпа от микрофибър или 100% памук, за да премахнете излишната влага. Само попивате, без да търкате косата, тъй като това може да наруши къдриците.

Вижте и видео с начина, по който се прилага техниката:

Squish to Condish може да се прилага не само с балсама или маската, но и с балсамът без отмиване, както и със стилизиращите продукти. Водата е това, което хидратира косата, а продукта я овлажняват. Действието на смачкване на кичурите повдига кожичките на косъма, позволявайки на водата да навлезе и да хидратира косата. Многократното стискане/мачкане в длани на кичурите коса, подпомага добре оформените къдрици.

Това е базовата техника на "squish to condish". Можете да я промените, като използвате различни продукти за кондициониране или продукти за оформяне на къдрици и като промените начина, по който стискате косата, за да постигнете желаните резултати.

Curly съвети:

 • Когато прилагате тази техника, трябва да се уверите, че има достатъчно продукт по косата. Нанесете достатъчно количество по дължините.
 • Най-добре е да изплаквате дължините, като загребвате вода от купата. Ако нямате време, може да използвате и изплакване на косата под душа.
 • Ако докато мачкате косата, имате все още хвърчащи косъмчета от кичурите, трябва да нанесете още продукт.

**Косато попива в дълбочина всяка съставка от продукта, затова е важно да използвате продукти с хубав и чист състав! **

Използването на дълбоко подхранваща маска (deep conditioner) е чудесен избор, тъй като това е ефективен начин да проникнете в космените фоликули и да ги подхраните и хидратирате.

Ако все още търсите подходящи продукти, ето няколко предложения:

Укрепващ балсам 3 в 1 за увредена коса Curlsmith Multitasking Conditioner

Мислете за squish to condish като за още един инструмент за оформянето на красиви къдрици. Изпробвайте го за няколко седмици и вижте как е косата ви. Препоръчваме да го пробвате на поне 4-5 измивания, преди да решите, дали действа добре на косата ви. Не сте фен първите няколко пъти? Опитайте да смените маската (формулите имат значение!) и вижте как ще се справите. И за ваш късмет, всъщност съществуват безкраен брой трикове за къдрици, така че ако този не работи, винаги има друг.

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.


Други полезни статии:
Как правилно да измивам косата си?
Как Pre-poo може да ви помогне да подобрите състоянието на къдравата си косата?
Plopping - техника за сушене и оформяне на къдрава коса