Plopping - техника за сушене и оформяне на къдрава коса

Plopping - техника за сушене и оформяне на къдрава коса

Начинът, по който се суши къдравата и вълнистата коса, е много важен, за да намалим фриза и да постигнем трайна прическа. Важно е косата да не се докосва по време на процеса на сушене, също така използването на неподходяща кърпа или такава от неподходящ материал може да съсипе цялата упорита работа, която сте свършили по време на процеса на измиване, кондициониране и оформяне. Сега ще ви разкажаем повече... Знаете ли какво е плопинг (може да го срещнете и само PLOP)?

Какво е Plopping?

Plopping е най-добрият бърз начин за сушене и оформяне на къдрави коси! Това е техника, която помага да изсушите къдравата коса, да я оформите и да получите добре дефинирани къдрици, без да се подлагате на стресиращи практики. Представлява увиване на измита мокра коса в микрофибърна или памучна кърпа (или памучна тениска), с цел абсорбиране на излишната вода от косата и/или на излишното количество стилизиращи продукти. Целта на плопинга е нежно да изсуши косата, запазвайки естествената форма на къдриците, като намали frizz ефекта, както и времето на сушете.

Как се прилага техниката Plopping?

 1. Измийте косата си с нежен шампоан и балсам, след което внимателно разрешете косата си с пръсти или гребен с широки зъби.
 2. Нанесете балсам без измиване, продукт за дефиниране на къдрици върху косата си, докато е все още мокра.
 3. Вземете чиста, мека памучна тениска или микрофибърна кърпа и я поставете върху повърхност.
 4. Наведете се и съберете косата си на топка в темето на главата си, след което я поставете върху центъра на тениската или микрофибърната кърпа.
 5. Сгънете страните на тениската или кърпата върху косата си, след това сгънете долната част на тениската или кърпата нагоре и върху страните, за да закрепите косата си на място.
 6. Оставете косата си да изсъхне на въздух за около 30 минути или докато стане почти суха.
 7. След като косата ви изсъхне, внимателно я освободете от тениската или кърпата и "мачкайте" къдриците си с пръсти. Можете също така да използвате приставка за дифузер на вашия сешоар за по-равномерно разпределение на въздуха.
 8. Ако желаете, можете да нанесете спрей за коса с лека фиксация или гел, за да фиксирате къдриците си.

Забележка: Важно е да използвате памучна тениска или микрофибърна кърпа, тъй като обикновените кърпи могат да причинят фриз на къдравата коса.

За кого е подходяща техниката Plopping?

Plopping е идеална за хора с по разхлабени къдрици и вълни от 2A до 3B, но може да се използва и при останалите типове.

Какво е Microplopping и кога се прилага?

Микроплопингът е модифицирана версия на техниката ploppping. Вместо да увивате цялата си коса в кърпа/тениска, вие използвате кърпата си за коса, за да избутате косата нагоре към скалпа на части, след което я притискате към скалпа, за да изстискате излишната вода. Т.е. представлява само "попиване" на къдриците с микрофибърна/памучна кърпа или памучна тениска, без увиване на косата и престой след това. Микроплопингът обикновено е по-добър за фини къдрици или къдрици с ниска плътност (рядка коса), тъй като дължината на косата не седи върху корените, утежнявайки ги. Кога се прилага тази техника:

При проблемен скалп

При проблемен скалп (себореен дерматит, пърхот, силна чувствителност, сърбеж), се препоръчва да се избягва стоенето с мокра коса. "Плопването" може да влоши тези проблеми, тъй като влагата обикновено създава благоприятна среда за растеж на гъбички и други микроорганизми. Важно е да сте внимателни при избора на техники за грижа за косата, ако имате проблемен скалп. Ето няколко съвета как да прилагате plopping техниката, така че да не навреди на проблемния скалп:

 1. Почистете скалпа си старателно, за да премахнете всички натрупани нечистотии и продукти за коса, които могат да влошат състоянието на скалпа ви. Използвайте козметика за чувствителен скалп
 2. Изберете нежен шампоан без сулфати, специално създаден за чувствителен скалп, и го използвайте пестеливо.
 3. След като измиете косата си, нанесете нежен, лек балсам, за да хидратирате къдриците си, без да ги утежнявате.
 4. Попийте излишната вода, като използвате кърпа от микрофибър или чиста памучна тениска вместо обикновена хавлиена кърпа, тъй като грубите влакна могат да раздразнят скалпа ви. След което изсушете със сешоар, започвайки от скалпа и продължете с дължините.
 5. Бъдете внимателни, когато отстранявате кърпата/тениската, тъй като твърде силното дърпане може да причини триене и допълнително да раздразни скалпа ви.
 6. И накрая, избягвайте използването на тежки, мазни продукти, които могат да запушат порите ви и да влошат състоянието на скалпа ви.

Следвайки тези съвети, все още можете да се насладите на ползите от Плопинга, докато се грижите за проблемния си скалп.

При коса с тънък косъм или при рядка коса

Ако косата е с тънък косъм, то най-вероятно лесно се омазнява. При техниката plopping увиването и престояването с кърпа/тениска, продуктите за коса попадат върху корените на косата и така ги омазнява по-бързо. A само попивайки косата, се избягват корените, така и не се получава наслагване на продукти в корените.

Защо техниките plopping и microplopping са по-добри от обикновено сушене с кърпа?

Когато сушите косата с кърпа, тя се търка в хавлиената кърпа, което начупва къдриците и причинява фриз и накъсване. Ако искате да намалите времето за съхнене на косата и да подобрите дефиницията, плопингът е правилният начин. Поддържа къдриците ви оформени и придава така необходимото повдигане на вашите краища и корени.

Какви са ползите от техниките plopping и microplopping?

Нека да разгледаме някои от основните предимства:

 • По-добро оформяне на къдриците.
 • По-дефинирани къдрици, по-малко фриз, повече блясък, които издържат по-дълго.
 • Къдриците ще изсъхнат много по-бързо
 • Без увреждане от употреба на топлинни уреди
 • Може да предотврати заплитане и разделени краища

Помнете, че това, което работи за къдравата коса на един човек, може да не работи за вашата - и техниката plopping не е по-различно. Въпреки че стандартният плопинг действа невероятно добре за някои къдрици 2c/3a, то вие може да получите по-добри резултати с микроплопинг или с друга техника, която измисляте сами.

Вижте как се прилага техниката плопинг в това видео на @alyssarxs. Сигурни сме, че ще ви е полезно.

Ако статията ви е била полезна, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи. Присъединете се и към общността на къдравите момичета във фейсбук групата ни, за да споделите своя личен опит. А ние редовно ще ви поднасяме нова порция съвети и къдрави хитринки, с които да се погрижите за своите къдрици и да си придадете перфектен вид:

 • Последвайте ни и във facebook -> Curly.bg
 • Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria

--
С любов към къдриците!