Как правилно да измивам косата си?

Как правилно да измивам косата си?

Как точно миете косата си?

Да, това наистина има значение! Ако сега започвате да се интересувате от красотата на естествените си къдрици, може да се чувствате малко объркани как точно да ги поддържате. Така че, ние ще ви помогнем да премахнете объркването и ще ви дадем ясни насоки за перфектни резултати! Започваме с начина на измиване на косата.

Как правилно да мием косата си?

Стъпка 1: Намокрете добре косата. Проверете температурата на водата, защото подобно на кожата, горещата вода може да изсуши косата.

Стъпка 2: Нанесете шампоан. Изсипете малко количество от шампоана в едната си длан и емулсирайте (разпенете). С пръсти вземете от шампоана и го втрийте на различни места на скаллпа. Наблегнете на зоните зад ушите, челото, пътя, задната част на главата и зоната над врата.

Стъпка 3: Масажирайте. Ако е необходимо, добавете малко вода и започнете масажни нежни движения върху скалпа и корените, използвайки възглавничките на пръстите си. Хубаво е движенията да са напред и назад, нагоре и надолу, но да не са агресивни кръгови, за да не се заплете косата и да не увредите коренчетата. След 1-2 минутки изплакнете обилно с вода. Повторете нанасянето на шампоан и измийте по същия начин, като масажирате само скалпа. Докато по скалпа има пяна, я издърпайте по дължините на косата и краищата, за да премахнете натрупването на замърсявания от тях. След това изплакнете косата добре, защото остатъците от измиващ продукт могат да доведат до раздразнения на скалпа.
С първото измиване отстраняваме замърсяванията, прах и кожна мазнина. Понякога е възможно дори и шампоанът да не се разпени. При второто се разпенва по-добре, дори и да използвате по-малко продукт. Ако миете косата си всеки ден, е възможно да пропуснете второто измиване с шампоан.

Стъпка 4: Нанесете балсам. Той затваря косъма, работи по повърхността, възвръща естествнеото състояние на горния слой на косъма. Също е добре първо да изсипете в длан, а след това да го разпределите върху косата. Не нанасяйте балсам в корените, а само по дължините и най-вече по краищата, които по-често са увредени. Ако нанесете балсам и в корените, рискувате да утежните косъма, от което ще пострада обемът на прическата ви след това.

Стъпка 5: Срешете косата. Балсамът улеснява разресването. Разделете косата си на секции, след което започнете от долната част на всяка секция, продължете бавно нагоре, като разделяте заплитания внимателно, не дърпайте косата. След като косата е добре сресана, оставете балсама да действа няколко минутки според препоръката на производителя и отмийте добре.

Миенето на косата не е трудна работа, стига да знаете как да го правите. Сега ви остава само да изберете правилните продукти и косата ви ще е благодарна.

Много хора, които тепърва се учат как да се грижат правилно за естествените си къдрици и следващи стриктно оригиналният Curly Girl Method, често смятат, че шампоанът не е необходим... ами това е толкова далеч от истината. Почистването на скалпа е изключително важно. Когато вече сте намерили начина, по който почиствате добре скалпа си, може да се възползвате от дълбоко почистващо измиване, измиване с шампоан или с измиващ балсам (co-wash). Всички те насърчават здравата къдрава коса. Въпросът, който често ни задават, е кое кога се прилага. Експерти споделят, че няма еднозначен отговор и ние сме съгласни, че това е комбинация от лични предпочитания. Изключително важно е да разберете точно от какво се нуждае косата ви. Нека да разгледаме трите начина, чрез които къдриците ви ще изглеждат свежи. Ще ви дадем някои насоки относно рутината, която може да бъде от полза за всяка къдрава коса.

Дълбоко почистване "Clarifying"

Този метод премахва натрупването на продукти и обикновено се извършва с помощта на дълбоко почистващи шампоани или с различни домашни средства. Лесно домашно средство за целта е изплакването с ябълков оцет. Киселинността в ябълковия оцет балансира естествените нива на pH, намалява загубата на коса, лекува сърбящ скалп. Това лечение нежно премахва мъртвите кожни клетки, известни като пърхот. Ако не желаете да рискувате с аромата на оцета, може да изберете специален шампоан, който е дълбоко почистващ. След прилагане на "clarify" метода, вашите къдрици ще са по-леки и оформени. Фоликулите имат способността да абсорбират по-лесно хранителните вещества от вашите подхранващи процедури за косата и къдриците стават по-лесни за оформяне. Когато космените фоликули са в състояние да абсорбират максимално хранителни вещества, това означава увеличаване на растежа, плътността и еластичността на косата.
Най-честата индикация, че косата има нужда от дълбоко почистване е когато виждате, че въпреки грижите за нея, тя все не изглежда добре. Без обем, без блясък, с вид на матирана, твърда и груба, без значение с каква козметика я миете, без значение дали използвате хидратираща или протеинова серия. Няма значение, дали косата е боядисвана или естествена, дали я измивате често или не, дали използвате натурални продукти или продукти със силикони, сулфати, фталати,поликвати - всяка коса има нужда от измиване с продукт за дълбоко почистване. Може да прилагате този метод, например през 3-4 измивания, в зависимост от вашия тип коса и от грижите, които полагате за нея. Разгледайте някои селектирани предложения за дълбоко почистващи продукти за къдрава коса!

Измиване с измиващ балсам "Co-Wash"

Този метод представлява измиване на косата със специален продукт, който едновременно кондиционира косата и в същото време я почиства. Използва се в моментите, когато косата не е силно замърсена. Препоръчва се и при необходимост от често миене на косата - например, при интензивно спортуване или лятото при плажуване. Препоръчва се и при боядисвани и третирани коси. Хората със суха, дехидратирана и увредена коса намират миенето със Co Wash за изключително успешно. Ако къдриците ви са изключително сухи, имате възможност да подобрите вашата рутинна грижа за косата, прилагайки co-wash измиване. Разгледайте селекция от измиващи балсами, спецално създадени за co-wash измиване.

Измиване с шампоан "Cleanse"

Наличието на качествен почистващ шампоан в арсенала от продукти за грижа за косата е задължително. Може да изберете да използвате безсулфатни шампоани, формулирани със съставки, които заместват сулфатите. И също като шампоаните със сулфати, добре премахват себума и натрупванията от косата, но без риск от пресушаване. Съдържат съставки, които имат за цел да запазят къдриците съживени и подновени от корените до върховете. Може да избирате и според консистенцията на продукта - класическите некремообразни шампоани имат повече почистващи съставки, а кремообразните шампоани имат повече овлажняващи съставки, отколкото почистващи. Те почистват косата много добре, но също я хидратират и овлажняват силно.

Всеки има различна коса с различни нужди. След като разбрахте разликата между трите метода на измиване, ви съветваме да изберете вашата месечна рутина, използвайки селектирани продукти от Curly. Не се притеснявайте да се сдобиете с три измиващи продукта. Редувайки ги, тяхната употреба е изключително икономична.
Предлагаме ви примерна месечна рутина за измиване на косата. Идеята на този календар е да проследите начина на редуване на измиващите продукти. Относно честотата на миене - всеки преценява нуждите на косата си най-добре: може да измивате косата си 2, 3 пъти седмично, няма правилен или грешен брой пъти :)

aas

Вижте наръчник за избор на подходящ продукт за измиване на косата и конкретни предложения на продукти - тук.

Обичаме да виждаме резултатите при нашите любими къдравелки и техните лични препоръки в нашата група във фейсбук: Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси.

Изпробвайте някои от нашите продукти за дълбоко почистване, измиване или измиване с балсам, споменати в тази публикация, и не забравяйте да ни споделите резултатите си.

Последвайте ни и във facebook: Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Както винаги, благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.

Използвани източници за статията: Curl Committed & Curl Care Academy.