5 съвета за борбата с косопада

5 съвета за борбата с косопада

Косата пада повече от обикновено? Без паника, тук е curly наръчника за справяне с косопада!

1. Потърсете причината за косопада

На първо място, да изясним какво представлява косопадът. Това е състояние на косата, когато е предразположена към падане, поради хлабавото закрепване на косъма към корените му. Може да се дефинира още като резултат от слаб космен фоликул или проблемен скалп. Косопадът би могъл да бъде причинен от редица фактори. И все пак, най-често проблемът се крие именно в корените на косата. Поради тази причина, изборът на продукти против косопад се свързва именно с подобряване на състоянието на скалпа и стимулиране на растежа на по-здрава коса.

2. Избор на правилните продукти

Изборът на продукти против косопад обикновено се свежда до няколко основни правила. На първо място е добре да се избягват продуктите със сулфати, за да се избегне допълнителното увреждане на косъма. По темата можете да откриете изчерпателен материал тук. Важно е да се отбележи, че изплакването е от голямо значение за здравата коса. Обилното измиване на стилизиращите продукти спомага за доброто състояние на скалпа.

3. Оформяне на косата

По време на фазата на косопад е изключително важно да оформяме и стилизираме косата внимателно. Агресивното сресване спомага единствено за накъсване на косъма и цъфтящите краища. За това, изберете подходящ подхранващ балсам и разресвайте косата внимателно и бавно. Тук може да прочетете как се сресва къдравата коса. Избягвайте да стоите дълго с вързана коса, тъй като опъването на косъма дълго, води до неговото по-лесно накъсване. Вместо това, пробвайте метода ананас. Боядисването не се препоръчва, поради високите съдържание на химикали в повечето продукти за смяна на цвета. Оформянето на косата с преси, маши и други инструменти с висока температура следва да бъдат сведени до минимум.

4. Масаж на скалпа

Когато сапунисвате косата с шампоан, отделете няколко минути за масажиране на скалпа с върховете на пръстите. Използвайте кръгообразни движения, за да стимулирате растежа на косата и да почистите в дълбочина скалпа. Масажът подобрява кръвообръщението и позволява на фоликулите да дишат, което прави косата по-здрава и склонна към растеж.

5. Обърнете внимание на здравословното си състояние

Правилното хранене е способ за набавяне на необходимите съставки и витамини за грижа към косата. Не подценявайте важността на храната, която приемате като променлива в уравнението на красотата.
Понякога причините за косопада се крият в хормоналните проблеми. Ако полагате гореизброените грижи за косата си и се храните здравословно, но продължавате да не наблюдавате подобрение, вероятно е добре да потърсите специалист ендокринолог.

Ако информацията ви е била полезна, не пропускайте да ни последвате във фейсбук Curly.bg за още хитрини и къдрави съвети! Заповядайте и в нашата фейсбук група Curly Bulgaria, за да споделите своят опит.