Всичко за шампоаните без сулфати

Всичко за шампоаните без сулфати

Какво е сулфатен шампоан?

Сулфатите присъстват в по-голямата част от измивните продукти, които ние използваме всекидневно. Това са вещества, които често се намират в измиващите продукти: Шампоани, продукти за душ, пасти за зъби и т.н. На етикета може да ги разпознаете с означението “Sulfate”. Сулфати се използват и в натуралната козметика под различни форми. Но запитвалили сте се какво всъщност представляват те?

Сулфатите са вещества, които са създадени да премахват мръсотия и мазнина от кожата и косата. Те са евтини и много ефективни, но имат свойството да изсушават кожата и косата заради така нареченото “премиване”.

В противоречие с много твърдения, сулфатите не са канцерогенни или осбено токсични. При редовната им употреба обаче, се наблюдават различни реакции на кожата, косата и скалпа, които са неблагоприятни за нас. Ще ви дадем няколко примера за това какво се случва, когато използваме продукти, включващи съставката "Sulfate":

 • Мазни коси -сулфатите премахват себума и замърсяването на скалпа, но скалпа се опитва да навакса с производството на себум. По този начин се преомазнява допълнително.
 • Чувствителни скалпове - в този случай, сулфатните продукти често предизвикват раздразнение и сърбеж.
 • Боядисани коси - поради голямата миеща сила на сулфатите, боята за коса пада много по-бързо.
 • Сухи и третирани коси - Всяка последваща агресия върху подобна коса, може да влоши състоянието й. Затова използването на агресивни миещи вещества е меко казано не препоръчително.
 • Естествено сухи и плътни коси без форма- тези коси са крехки и при допълнително пресушаване, оформянето на прическа става почти невъзможно.
 • Мазен скалп и сухи краища- ефектите описани по-горе се комбинират и резултатът е допълнително преомазняване на скалпа и още по-сухи краища на косата.

Затова, ако ви се е случвало след употреба на шампоан със сулфати да усещате скалпа си сух и сърбящ, а косата твърда или припознавате вашата коса в по-горе изброените факти, то съветът ми е да избягвате сулфатни продукти.

Какво е безсулфатен шампоан?

Безсулфатните измиващи вещества имат същата функция като сулфатите, но са с различна химична структура. Те често биват наричани “меки” пенители. В миналото тези “меки” пенители са възприемани като помощни и се е смятало, че нямат достатъчна сила, за да почистят скалпа и косата. В последните години, обаче се появиха много видове “меки” пенители, някои от тях изключително ефективни. Те успяват да почистят скалпа и косата добре, но без да дразнят скалпа и изсушават косата.

В интернет пространството често се дискутира, че безсулфатните продукти не могат да отнемат от косата силни стилизанти или сериозни замърсявания, което вече е мит.

Ако сравните използването на сулфатен шампоан и безсулфатен такъв, ще забележите една основна разлика:
С безсулфатният продукт няма да образувате огромна и плътна пяна. Какво обаче представлява пяната: това е въздух уловен от пенещите вещества. Това, че определено вещество не улавя добре въздух, не означава, че не може да почиства.

Изводът: безсулфатните продукти, могат спокойно да заместят техните предшественици - сулфатите. Но, за да сте доволни напълно от тези продукти и да получите мека и копринено гладка коса след използването им ето няколко важни точки:

5 основни полезни съвета за използване на безсулфатни продукти:

 1. Преди да използвате безсулфатен шампоан, намокрете косата си обилно. Ако косата не е добре намокрена, ще ви бъде трудно да разнесете продукта.
 2. Използвайте малко продукт. Много хора, които използват безсулфатни продукти си мислят, че ако сложат повече продукт ще образуват по-богата пяна и така ще измие по-добре. В този случай не е така. Въпреки че не образува позната от сулфатните продукти пяна, безсулфатният шампоан ще изчисти добре косата ви. Ако искате да се обазува по-добра пяна, добавете още вода, не още продукт.
 3. Нанесете продукта на две части: Лесно просто разделете количеството, което бихте използвали нормално на две части.
  Вариант 1: Използвайте малко продукт върху скалпа, отмийте обилно и след това още малко продукт по краищата.
  Вариант 2: Нанесете шампоана с пръсти върху скалпа, започвайки от тила към върха на главата. Отмийте. Нанесете още малко количество шампоан с пръсти от върха на главата по дължините.
  И при двата варианта ще гарантирате активно, но в същото време и нежно почистване.
 4. Отмийте добре безсулфатния продукт. Понеже продукта не образува обилна пяна, понякога е трудно да се разбере дали шампоана е отмит до край. Затова бъдете сигурни, че не сте оставили шампоан по скалпа или косата.
 5. Използвайте подходящ балсам или маска. За по добро разнасяне и пестене на продукт, нанесете балсама или маската по дължините и разнесете първо с пръсти, после с гребен. Ако нанасяте само с пръсти, ще изхабите повече продукт от колкото всъщност ви е необходимо.

Речник на шампоаните

 • Хидратиращ/подхранващ шампоан: добавя влага, блясък и прави косата гладка. Подходящ за гъста и/или къдрава коса.

 • Шампоан за обем: идеален избор, ако косата ви е тънка и без обем. Ако косата или прическата ви имат нужда от повдигане и обем, шампоанът за обем е чудесно начало.

 • Подсилващ/укрепващ шампоан: подходящ за увредени, тънки, късащи се коси или такива, които често се третират по различен начин (изправят се, къдрят се, имат кичури). Обикновено съдържа допълнително протеин, за да подобри състоянието на косата.

 • Балансиращ шампоан: обикновено е подходящ за нормална коса. Не е нито твърде хидратиращ, нито изсушава твърде много.

 • Изглаждащ/изправящ шампоан: хидратиращи и изглаждащи вещества помагат да се запечата кутикулата и са чудесно начало за изправяне на косата. Предназначен за чупливи коси, които бихме желали да изправим.

 • Шампоан за къдрава коса: обикновено са много хидратиращи и имат допълнителни съставки, които подпомагат къдриците да падат свободно и естествено.

 • Възстановяващ шампоан - предназначен за силно увредени коси увредени от химическа обработка (боядисване, обезцветяване, често използване на преса, сешоар).

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента към здравето на вашите къдрици!

Станете част от общността на къдрокоските в България:

Източници: naturallycurly.com, bravenewhair.com