Речник на Къдравото момиче • Curly Hair Glossary

Речник на Къдравото момиче • Curly Hair Glossary

ACV (Apple Cider Vinegar) / Ябълков оцет - когато се разрежда с вода, ябълковият оцет може да се използва за възстановяване pH-баланса на косата. Той спомага затварянето кутикулите на косата, като намалява фриз ефекта и увеличава блясъка ѝ. Смесете в съотношение ¼ чаша ябълков оцет към 2 чаши вода. След процедурата - изплакнете.

Afro / Афро - много популярна естествена прическа. Често формата на косата е в кръгла форма около главата.

Baggy Method / Методът с шапката - нанесете балсам или маска и поставете върху косата найлонова шапка за баня, за да уловите топлината на тялото си. Така ускорявате абсорбцията на продукта в кутикулите на косата. Методът също помага за намаляване на начупванията, нацепените върхове и сухотата.

Bantu Knots / Банту възли - прическа, създадена чрез усукване на секции от косата и увиването им на възли върху главата. Могат да бъдат захванати с фибички или фуркети.

BC (Big Chop) / Голямото отрязване - отрязване на части от хвърчаща коса по време на преходен период.

Bobby or Hair Pin / Фиби или фуркети - тип фиби за коса, обикновено метални или пластмасови, използвани за задържане косата на мястото и или за по-сложна прическа.

Bonnet, Scarf / Боне, шал - използва се за запазване на прическа или къдрици, също и за защита на формата на косата, като същевременно се предотвратява счупване и накъсване, поради триене между косата и памука. Препоръчително е да използвате копринено или сатенено боне/шал. Предложения за копринено боне в различни цветове.

Breakage / Начупване - когато косата се счупи заради манипулация и/или прекомерна сухота. Начупването може да бъде редуцирано чрез ограничено използване на топлинни инструменти, стилизиране, измиване, химически обрботки и увеличаване честотата на овлажняване.

Carrier oil / Носещо масло - известно още като базово масло. Използва се за разреждане на етерични масла, които, когато се използват самостоятелно могат да раздразнят или изгорят скалпа, или кожата.

Clarify / Пречистване - почистващият процес за цялостното премахване на натрупванията от масла, стилизиращи продукти, елементи от околната среда и хлор. Пречистването може да се направи с помощта на почистващи шампоани, скраб, детокс, миксове от бентонитова глина или натриев бикарбонат (сода за хляб).

Clarifying shampoo / Пречистващ или Дълбоко почистващ шампоан - Шампоан за дълбоко почистване (или избистрящ шампоан), който съдържа вещества, способни да отстранят ежедневни замърсявания, излишния себум, хлор и натрупване на продукти по косата. Употребата му е рядка, 1 - 2 пъти месечно. Педложения за дълбоко почистващи продукти.

Clumping / Групиране - случва се, когато кичури коса се събират заедно ("в група"), за да оформят по-големи, дебели къдрици или намотки.

Cocktailing / Коктейлизиране - миксиране или съчетаване на няколко различни продукта и/или сурови ингредиенти за създаване на специфичен стил или постигане на идеалната къдрава коса.

Coconut Oil / Кокосово масло - съставка, получена от кокосови орехи. Бързо и дълбоко прониква в косъма. Кокосовото масло е богато на витамини и минерали, които подхранват, укротяват къдриците и правят косата блестяща. То е страхотно за косата, тялото и лицето ви.

Coily / Намотка - термин, използван за описание на естествена, текстурирана коса Тип 4.

Co-Wash / Измиващ балсам - Съкратено от „Condiotioner Only Wash“, тоест измиване на косата само с балсам, вместо с шампоан. Наричат го още COW. “Co-Wash” се прави, като се използва измиващ балсам, който задължително не трябва да съдържа силикони, за да се избегне филмиращия им ефект. Тук може да разгледате ко уош предложения.

Cornrows (canerows) - коса, сплетена плътно до скалпа. Използва се техника, която може да включи три или повече секции коса.

Crown / Корона - централната част на скалпа на върха на главата. Има тенденция, мястото да бъде по-чувствително от останалите.

Crunch - втвърдяване, което се усеща по къдриците след нанасяне на някои стилизанти.

Deep Condition / Дълбоко подхранване - продукти с плътна консистенция, които са формулирани с овлажняващи, укрепващи и/или осигуряващи възстановяване на увредената коса съставки. Deep conditioning продуктите се нанасят веднага след почистване на косата. Оставят се да проникнат в косата за 15-30 минути, като може да използвате лека топлина.

Density / Гъстота - мярка за това колко плътно индивидуалните кичури коса са събрани заедно върху скалпа ви. Гъстотата варира от ниска до висока. Mоже да бъде повлияна от текстурата на косата, порьозността и дебелината на косъма.

DIY (Do it Yourself) / НПС (Направи си сам) - поемане на контрол над съставките, които влизат във вашите продукти за коса като ги правите сами у дома :).

Dusting / Почистване - леко подстригване на косата, около половин сантиметър. Отрязаното количество е толкова малко, че изглежда като прах. Обикновено се прави в периода между стандартните подстригвания.

Edges / Бебешки косички - коса около линията на косата, включително "бебешки косички", които са стилизирани в сложен дизайн. Жените полагат допълнителни грижи за бебешките косички, т.к. имат склонност лесно да се накъсват, причинявайки загуба на коса по линията на косата.

Elasticity / Еластичност - способността на косъма да се деформира под външно въздействие и да придобива оригинална форма без видими промени. Здравата коса е способна да се разтяга и връща в първоначалната си форма. Когато е мокра, еластичната коса се разтяга с до 50% от оригиналната си дължина, преди да се скъса. Има три основни вида еластичност: Висока еластичност: Ако можете да опънете косъма дълго преди да се скъса, имате висока еластичност. Средна еластичност: Косъмът се разтяга умерено и се връща в първоначална позиция без повреда и накъсване. Ниска еластичност: Ако косъмът не се разтяга и се скъса почти веднага, след като го опънете.

Essential Oil / Етерично масло - концентрирани течности, получени от цветя, треви, плодове, листа, корени, дървена или растения. Етеричните масла са известни със своите лечебни свойства и аромати. Известно е, че те подхранват косата и скалпа. Препоръчва се да се разреждат с базови масла, заради концентрацията им.

EVOO (Extra Virgin Olive Oil) / Маслиново масло (Зехтин) - използва се като натурален продукт в грижата за косата, придаващ блясък. Маслиновото масло е едно от малкото масла, които проникват в косъма. То е считано за естествен уплътнител, заключващ влагата в косъма. Зехтинът може да се използва преди шампоана, за дълбоко подхранване, маслена основа и запечатване.

Fluff / Придаване на пухкав вид (Пухване) - използване на пръсти или стайлинг гребен за придаване на обем и форма на естествената коса. Обикновено за целта се използва афро гребен.

Hair Goals - фраза, използвана, когато момиче види друго с абсолютно перфектна коса/прическа.

Hair Type / Тип коса (1; 2a/b/c; 3a/b/c; 4a/b/c) - определянето на косата е система, която класифицира текстурата на косата въз основа на модела къдрици, плътността, гъстотата и порьозността, за да се определи най-добрата грижа и стилизиране за нея. Tип 1 - естествено прав; тип 2 - чуплива, вълнообразна; тип 3 -къдрава коса; тип 4 - навита коса със ситни къдрици; Има и подкласификация от A, B, C въз основа на диаметъра на къдрицата и намотката на косата; Открийте вашия тип коса сега.

Holy Grail / Светият Граал - изпитан и истински продукт, който е постигнал добри резултати сред много хора, и на който човек остава верен.

Humectants / Овлажнители (хумектанти) - Използват се в продуктите за овлажняване на суха или увредена коса. Те насърчават задържането на влага в косата - могат да изтеглят влагата от въздуха и да я добавят към косата, което може да се справи отлично с овлажняването на къдриците. Овлажнителите могат да бъдат включени в съставките на някои продукти за коса, които използваме. Когато използваме овлажнители, метеорологичните условия определено играят роля за това как ще изглеждат нашите къдрици.

JBCO (Jamaican Black Castor Oil) / Черно рициново масло от Ямайка - това е хумектант с гъста консистенция, който съдържа мастни киселини, подхранващи косата и предотвратяващи изсушаването на скалпа. Сухата, увредена коса и постоянните манипулации от стилизирането могат да възпрепятстват растежа ѝ, дори да причинят косопад! Черното рициново масло от Ямайка придоби популярност през последните години заради ползите за растеж на косата. Често се използва и за растеж на вежди.

Jojoba Oil / Масло от жожоба - овлажняващо масло за коса. Използва се широко в натуралния си вид в маски и козметични продукти. Не оставя никакви мазни следи по косата и образува специален защитен слой. Слабата или боядисана коса ще добие здравословен блясък и естествена красота, а при редовно втриване в скалпа се нормализират обменните процеси, активира се растежа и се намалява косопада.

Leave-in / Балсам без отмиване - Съкратено от "Leave-in conditioner", означава Балсам без отмиване. Oбикновено се прилага върху мокра коса, с цел да остави косата хидратирана, подхранена. Не се нуждае от изплакване. Предложения за балсами без отмиване за къдрава коса.

LOC Method - Методът LOC е хидратираща техника на наслояване, която показва последователността за нанасяне на продукти върху къдриците:
L - Leave-in conditioner (или liquid /течност) обикновено мист, вода или балсам без отмиване. O - oil добавя се масло/олио за заключване на влагата. C - завършва се с крем за оформяне на къдрици. Най-често този метод се отразява добре на коса с висока порьозност или коса, която е изключително суха.

LCO Method – Методът LCO е техника на наслояване, която показва последователността за нанасяне на продукти върху къдриците: L - Leave-in conditioner (или liquid /течност) обикновено мист, вода или балсам без отмиване. C - завършва се с крем за оформяне на къдрици. O - oil добавя се масло/олио за заключване на влагата. Най-често този метод се отразява добре на коса с ниска порьозност.

Low-Poo Shampoo - Това е слаб шампоан с нисък потенциал за измиване, но достатъчен, за да поддържа косата чиста в ежедневието. При CGM (Curly Girl Method) се изисква използването на шампоан без сулфати, с органичен произход или поне с по-безвредни почистващи съставки. Разрежда се периода, в който се мие косата.

Moisturizer / Овлажнител - продукт, който включва хумектанти за привличане и задържане на водни молекули от околната среда.

No Heat / Без топлина - стилизиране на косата за определен период от време без използване на топлинни инструменти като сешоар, преса или маша. Без тези инструменти, косата може да бъде освежена, обновена и възстановена - за по-здрав вид!

No Poo - Съкратено от „no shampoo“ и събирателен термин на алтернативни методи за миене на косата без използването на традиционни агресивни шампоани. Co-washing методът е част от No-Poo тренда и е вид No-Poo.

Parabens / Парабени - консверванти, често използвани в козметичните продукти.

Pineapple / Ананас - Метод Ананас е нежно събиране на косата на върха на главата, за да се запазят къдриците и през следващите дни следизмиване.

Plopping Мethod / Плопинг - методът представлява увиване на мокра коса в микрофибърна/памучна кърпа или памучна тениска, с цел абсорбиране на излишната вода от косата и/или на излишното количество стилизиращи продукти. Plopping методът се извършва след почистване, кондициониране и/или нанасяне на обилно количество стилизиращ гел или крем. Това е метод за дефиниране на къдриците при изсушаването на косата. Плопингът може да трае от 5 до 30 минути. Има и понятие микро плопинг - представлява само попиване на къдриците с микрофибърна/памучна кърпа или памучна тениска, без увиване на косата и престой след това.

Porosity / Порьозност - Порьозността е способността на косата да абсорбира и задържа влагата. Има различни степени на порьозност: висока, средна и ниска. Прочети повече тук.

Pre-Poo (Poo) / Преди шампоан - Съкратено от "Pre-Shampoo", в превод "преди шампоан", известно като "пре-шампоан". Това са специални продукти, масла, балсами, маски и други терапии, които се нанасят преди измиване на косата с шампоан.

Product Junkie / Пристрастен - човек, който купува много и различни продукти, и марки, в търсене на "перфектните" за косата си.

Protein Treatment / Протеинова терапия - нанасяне на протеинови продукти върху кутикулите на косъма, за да се замени протеина, който е загубен заради манипулация, химическа обработка (бои, перхидрол), преси и стареене на косъма. Целта на протеиновата терапия е да наложи нов слой протеин върху косъма, за да замени увредения. Протеиновите терапии винаги трябва да са съпъствани от хидратиращи и овлажняващи продукти.

Scrunching - внимателно стискане на косата от върха към корените с цел "счупване" твърдостта на гела, популярно е и като "scrunch out the crunch".

Shedding / Падане на коса - когато при сресване косата запълва четката или гребена ви с много косъмчета. Могат да се пролеят/отскубнат до 200 косъма на ден, дори повече - в зависимост от нивото на стрес и здравословното ви състояние. Когато косата не се манипулира за определен период от време, може да имате по-голям брой загубени косми. Например, къдравата коса не се сресва на сухо, т.е. в дните между измиванията не се манипулира, затова е възможно в деня на следващото измиване да ви се стори, че има повече паднала коса.

Silicone / Силикон - известни също като "конуси" (т.к. завършват на "кон", пр. - диметикон). Силиконите са синтетични съединения, открити в много балсами и гелове. Действат като уплътнители на косата, но не позволяват повече влага да попадне в косъма. Те създават натрупвания на продукти. Обикновено могат да бъдат отстранени с помощта на сулфати, открити в много шампоани, които изсушават косата.

Sulphates/Sulfates / Сулфати - това, което кара много шампоани да създават мехурчеста пяна. Сулфатите отмиват естествените масла от косата и е възможно да направят някои къдрици по-сухи с фриз ефект.

Two Day Hair/2nd Day Hair / Двудневна коса/Коса на 2 дни - коса на втори ден след деня на измиване.

Virgin Hair / Необработвана коса- химически необработена коса, непроменена от багрила, къдрене и обезцветяване.

Wash Day / Ден за измиване на косата - ден от седмицата, в който миете косата си. Това е решаващата част от поддържането на чиста коса, предотвратяване на заплитания и матиране. Процесът включва разплитане, измиване, стилизиране и използване на продукти за максимално овлажняване, и блясък.

WnG /Wash n’ Go/- сравнително бързо и лесно оформяне на коса. Върху чиста и кондиционирана коса, къдриците/намотките се дефинират с гел или стилизиращ крем, а след това се оставят да изсъхнат на въздух.

Ако има и други термини, които бихте искали да включим в речника, пишете ни!

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента към здравето на вашите къдрици!

Станете част от общността на къдрокоските в България: