Как да се грижим за косата си според нейната порьозност?

Как да се грижим за косата си според нейната порьозност?

Ако искаме грижата за косата да бъде успешна, трябва да паснем продуктите с порьозността на косата. Познаването на порьозността на косата ще ни помогне да изберем по-подходящи продукти и също така да се ориентираме, когато става въпрос за запазване на влагата в косата ни.
Косата с нормална порьозност е най-лесна за обработка и не е толкова претенциозна, спрямо правилната грижа. Затова се концентрираме върху косата с ниска и тази с висока порьозност, тъй като правилната грижа е наистина решаваща за тези групи.

Коса с ниска порьозност: подходяща грижа за косата

-----------------Curly.bg
Кутикулният слой е гладък и плътен в косата с ниска порьозност. Има прпокриващи се люспи, които са плоски и няма неравности. Следователно отнема повече време на косата да се насити с вода и естествени масла от продуктите. Те се усвояват по-бавно, което води до по-суха коса. При изключително ниска порьозност на косата, продуктите често седят на повърхността като бял налеп, преди да се абсорбират изобщо. Следователно косата с ниска порьозност се нуждае от продукти, които свързват и задържат влагата в косата. Ето защо идва най-важният въпрос:

Как получава влага косата с ниска порьозност?

 • Протеин и влага
  Ниската порьозност трябва да се фокусира повече върху влагата, отколкото върху протеина, тъй като косата вече има по-високо съдържание на протеин. Тънката коса с ниска порьозност обаче има нужда от повече протеини, в сравнение с гъстата коса с ниска порьозност. Върху много гъстата коса с ниска порьозност трябва да се прилагат протеини много рядко (1-2 пъти на месец) и да се хидратира през повечето време, в противен случай може да стане суха.
  При коса с ниска порьозност може да се натрупва повече влага върху косата след измиване, тъй като се абсорбира само толкова вода, колкото е необходима. След това останалата част остава практически на повърхността.
  Просто отстранете излишната вода с кърпа от микрофибър преди рутинното стилизиране, така че косата вече да не е толкова мокра. Когато оформяте, навлажнете косата отново с пулверизатор, напълнен с вода, защото водата е основата при оформянето на коса с ниска порьозност.
 • Дълбоко кондициониране
  Използвайте дълбоко хидратиращ балсам с овлажнители като алое вера или мед, за да хидратирате косата си от време на време. Препоръчвам ви да използвате умерена топлина (загряване), за да подпомогне отварянето на плътно свързаната кутикула и съответно кондициониращия продукт да се усвои по-лесно.
 • Подходящите съставки
  Внимавайте със стилизиращи продукти, които са твърде тежки. Тези, които съдържат твърде силни масла (например рициново масло, зехтин, масло от карите или масло от тукума) е възможно да се натрупват върху косата и просто да не се абсорбират правилно. Следователно за косата с ниска порьозност консистенцията и правилните съставки в продуктите са от съществено значение. По-леките продукти за грижа за косата (lighter hair care) и стилизиращи продукти, които са течна основа и на водна основа, са по-препоръчителни, тъй като те не седят само върху горния слой на косъма и няма да я утежнят. Освен това няма да я оставят мазна или безобемна. Следователно първата съставка винаги трябва да бъде вода. Трябва да се избягват много тежки, „по-лепкави“ продукти, които не могат да се абсорбират, поради гъстата си консистенция. Търсете овлажняващи съставки като глицерин, мед или алое вера и др. Тези съставки могат да бъдат по-добре усвоени от коса с ниска порьозност, особено ако сте я затоплили или навлажнили малко преди това (например, като изпозлвате найлонова шапка при дълбоко кондициониране).
 • Обърнете внимание на правилните масла
  Използването на неподходящи масла може да доведе до мазен филм върху косата, тъй като те не могат да се абсорбират правилно. Най-подходящите масла са леките, които не утежняват косъма, имат свойството да се абсорбират много дълбоко, насърчават растежа на косата и осигуряват хранителни вещества. Най-популярното сред косите с ниска порьозност е може би маслото от сладък бадем, тъй като то съчетава практически всички тези свойства. Арганово масло, масло от жожоба, масло от баобаб, масло от гроздови семки, масло от слънчогледово семе, масло от нар, кайсия, масло от сусам, масло от шипка, масло от магарешки бодил или авокадо също са много подходящи. Кокосовото масло може също да е неподходящо за някои хора, тъй като действа като протеин в допълнение към дълбокопроникващия си ефект. Други препоръчвани са масло като масло от манго, масло от мурумуру или масло от авокадо. По-богатите (по-тежките) масла също могат да се използват, но в по-малки дози или да се разреждат с малко вода и разбира се, те също работят много добре от време на време под формата на кондициониращи агенти.
 • Натрупвания по косата и Дълбоко почистване
  Косата с ниска порьозност е по-предразположена към натрупване от продукти по нея. Следователно, по-леките масла, използвани като pre-poo (преди измиване на косата), могат да бъдат добър начин за внасяне на влага в косата в допълнение към deep conditioner. Такива масла са арган, авокадо, масло от гроздови семки и др. Трябва да се намери подходящото масло за косата, защото не всяка коса понася всяко масло еднакво. Ако косата ви е тънка е препоръчително да измивате маслото наистина добре, така че да не остава нищо от него върху косата. Важно: Като цяло използвайте избистрящи шампоани (clarifying shampoos) по-често, така че цялото натрупване от продукти да се премахва и да не остава върху косата.
 • Ниво на pH
  Продуктите с по-ниска стойност на pH са с по-висока киселинност, което кара кутикулата на косъма да се затвори. Тъй като обаче при коса с ниска порьозност се стремим към отваряне на кутикулата, по-препоръчително е да използваме балсами с балансирана стойност на рН (7). Тъй като рН е по-алкална от това на косата (което е между 4,5-5,5 pH), слоят на кутикулата се разхлабва и повдига, позволявайки на влагата да премине.

Коса със средна/нормална порьозност

------------------curly.bg
Характерна е за коса, която е доста лесна за стилизиране. Този тип коса изисква най-малко грижа, тъй като се смята за нормална. Кутикулният слой не е нито твърде отворен, нито затворен, което позволява на влагата да се абсорбира и задържи в косъма. Обикновено къдриците са гладки и с блясък. Кичурите са податливи на обработка и оформянето им е много лесно, а резултатът се задържа за дълго. И все пак бъдете внимателни с тяхното третиране, за да не се озовете в графата „висока порьозност"! Могат да се правят дълбоко проникващи протеинови процедури, но по-рядко. Препоръчително е да се редуват протеинови и хидтратиращи продукти в рутината.

Коса с висока порьозност: правилната грижа за косата

------------------Curly
Такава коса е с отворена кутикула, която поглъща и освобождава лесно влагата. Високата порьозност може да бъде по рождение или в резултат на увреждане от химическа обработка, третиране с преса, силен сешоар... Въпреки че прекалено порьозната коса абсорбира бързо продуктите, често е суха и отворените кутикули не позволяват продуктите да се задържат в косъма. Има пролуки и дупки в кутикулата, които пропускат твърде много влага в косата, като я предразполагат към фриз, заплитане и наелектрезиране. Установено е, че тези коси поемат значително по-големи количества вода, отколкото косите с ниска или нормална порьозност. Ако забележите, че косата ви започва да съхне прекалено бързо след баня, сякаш изпива останалата по нея вода, това може да е първи знак за наличието на висока порьозност.

Как влагата се абсорбира в коса с висока порьозност?

При високо порьозната коса водата прониква напълно в косъма. Затова и терапиите с масла са изключително полезни. Маслата не хидратират, както мнозина мислят, а правят косата по-водоотблъскваща и по този начин намаляват порьозността. В резултат на това по-малко вода влиза и излиза от косъма, което води и до това, че косата остава по-хидратирана. Кокосовото масло е много подходящо за тази цел, но също така масло от бабасу, слънчогледово масло, масло от гроздови семки са добри варианти. По-леките масла като авокадо, жожоба или арганово масло действат добре на тънка коса.

 • Предотвратете загубата на влага
  Използвайте протеини, ленено семе или мед в края, за да "затворите", повърхността на косата и да предотвратите изтичането на влагата във въздуха, така „запечатвате“ влагата в косата. Маслата също са опция за тази цел. За тънка коса е достатъчно много малко количество. И все пак винаги трябва да се разглежда индивидуално дали маслата влияят на косата добре или я оставят твърде мазна.
 • Приоритизиране на протеините
  При висока порьозност трябва да се фокусираме както върху влагата, така и върху протеините. Дефицитът на протеин в косата затруднява задържането на влага и следователно я прави суха. Използването на протеинови продукти би спомогнало и за хидратацията на косата. Освен поддържането на влагата, протеиновите процедури (1 път на седмица) са най-добрият помощник.
  Важно! Използвайте дълбоко хидратиране чрез балсам редовно за повече еластичност и мекота.
 • Правилното масло
  Едно от най-добрите масла за този тип коса е маслото от жожоба, тъй като е най-близко до това, което скалпът произвежда по естествен път. Безцветните масла с ненаситени мастни киселини -Омега 3 и Омега 6 запълват пролуките в слоя на косъма. Масло от памучни семена, масло от авокадо и иглика, Ямайското черно рициново масло, зехтин и масло от конопено семе могат да действат като пълнители също.
 • pH баланс
  При косата с висока порьозност е още по-важно да се поддържа добър pH баланс от 4,5 / 5,5, за да се запази кутикулата затворена. Например от време на време можете да пръскате в косата спрей от ябълков оцет или алое вера.

Важно! Подрязвайте краищата достатъчно често, защото те са с най-висока порьозност.

Заключение

В крайна сметка порьозността и всички използвани продукти, са свързани с правилната доза и приложение. Понякога човек казва твърде бързо „Не мога да използвам масла, дълбоки балсами или протеини“. Но понякога проблемът не е в съставката, а в дозата, баланса или реда на приложение. Косата с ниска порьозност в повечето случаи също се нуждае от балсами и масла, но често в по-малки или разредени дози, тъй като косата просто ще абсорбира по-малко, а останалата част ще се натрупва.

Нито един метод няма еднакъв ефект за всички!
Понякога има смисъл да се използват разредени във вода продукти преди измиване или да се използва балсам преди шампоана вместо след това.

Понякога забравяме да създаваме свои собствени правила или методи, поради всички съществуващи вече, които другите са ви казали да следвате. Изготвянето на собствени правила е точно това, което трябва да направите, ако искате да се грижите за косата си по начин, който най-много ви помага - става дума за това да следвате собствените си наблюдения и да действате според усещанията си. Как чувствам този продукт с тази съставка и това приложение? Дава ли ми желания резултат след усилието? Или по-скоро да не се придържам към този продукт след многократни повреди, а да експериментирам с нещо ново - въпреки че други хора ми казваха, че ТРЯБВА ДА работи за мен? Развиването на това чувство е особено важно при желание за постигане на баланс на влага и протеини, за да можете да намерите своя индивидуален баланс, защото всяка коса има нужда както от протеини, така и от влага, само че в различни пропорции. Дори косата с изключително ниска порьозност, която е чувствителна към прекалено много протеини, не бива да избягва процедури с оризова вода - дори ако във вашия случай това е само веднъж месечно.

Всяка коса е индивидуална!

Не просто следвайте методите и съставките, които работят за другите, вдъхновете се от тях и след това адаптирайте всичко към вашите нужди!

Последвайте ни и във facebook: Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Обичаме да виждаме резултатите при нашите любими къдравелки и техните лични препоръки в нашата група във фейсбук. Вие също може да станете част от общността на къдрокоските в България -> Curly.bg - Къдрокоски със здрави коси!

Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria

Използвани източници за статията: naturallycurly.com

Както винаги, благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици!