Как да се справим в борбата срещу фриз ефекта?

Как да се справим в борбата срещу фриз ефекта?

КАКВО Е ФРИЗ?

Фризът се характеризира като сух и труден за оформяне участък от къдравата коса. Неговата поява се свързва най-често с нивата на хидратация и протеин, продуктите, които се използват и от количеството вода в косата при оформянето ѝ. Разгледали сме подробно различните причини.

1. БАЛАНС НА ПРОТЕИН И ВЛАГА

Фриз при липса на овлажняване и предозиране с протеин

Ако косъмът е пренаситен с протеини, косата би могла бързо да се сдобие с фриз. Къдриците се усещат груби на допир и сухи. Ако изпитвате затруднение да прокарате пръсти през косата си и наблюдавате слепване на къдриците, подобно на велкро, то най-вероятно се нуждаете от спешна грижа. Спокойно, това състояние е лесно за фиксиране! Ако имате пренасищане с протеин, това което трябва да направите, е да измиете косата с дълбоко почистващ продукт - дълбоко почистващ шампоан, скраб, клей, детоксикираща маска, ексфолиант или каквото ви допада. Ако нямате такъв под ръка, може да използвате еднократно сулфатен шампоан, но без силикони. След това задължително продължете с хидратираща маска, например интензивно хидратиращата маска без протеини Jessicurl Deep Treatment. Дехидратираната коса неминуемо води до фриз, от който понякога е трудно да се отървем. Хвърчащите краища, наелектризирането по дължините, стърчащите участъци и бухналостта могат да бъдат лесно регулирани с редовно хидратиране. Открийте хидратиращи продукти, които не съдържат протеин в тях.

Фриз при прекомерно овлажняване и липса на протеин

Разбира се, съществува и обратен ефект, при който ако косата е претоварена от хидратиращи съставки, би могло да се появи фриз. Полагате усилия, а косата не е добре оформена и къдриците падат изключително бързо. Дори когато косата е суха, тя има вид на влажна. В този случай най-добре е косата да се измие с дълбокопочистващ продукт. Може еднократно да се използва сулфатен шампоан. При прекомерно овлажняване косата трябва да се изсуши малко, сулфатите са идеалният начин за това. След шампоана, продължете с протеинова маска и престойте с нея 10-15 мин.

2. ПРЕНАСИЩАНЕ С ПРОДУКТИ

Количество продукт, което нанасяме на косата си

Причина за поява на фриз може да е и количеството продукт, което се нанася на косата, когато оформяте къдриците - може да е твърде много или недостатъчно. Също изключително важно е да използвате правилния баланс на вода и количество продукт. Някои стилизиращи продукти се нанасят на много мокра коса, от която капе вода, други се нанасят на влажна. Спазвайте препоръките на етикета и експериментирайте, за да видите кое се отразява най-добре на вашите къдрици.
Има продукти, които имат помпичка и така лесно може да се ориентирате колко използвате и да проследите къдриците колко продукт поемат. Но има и продукти, които са в опаковки без дозатор и при тях ситуацията е различна. Ако изпитвате затруднение да прецените колко е подходящото количество от тях, препоръчваме при загребване от продукта да използвате мерителна лъжичка. С нейна помощ ще може да проследите неободимото количество продукт за вашите къдрици. Започнeте с 1 мерителна лъжица и вижте, дали ще е много или малко.

Натрупани продукти по косата

Фриз се получава и когато косата е напоена с продукти. Ако сте използвали конкретен продукт и резултатът ви е допадал, но след това всеки следващ път косата изглежда по-зле, усеща се странно, по-тежка, то е възможно този продукт да се натрупва върху косата. Третирането на фриза тук се изразява в дълбокото почистване на косата с подходящите продукти, поне веднъж месечно. Повече информация относно дълбокото почистване на скалпа и косата ще намерите тук.

3. ФРИЗ, ПРИЧИНЕН ОТ ПРОДУКТИ С ГЛИЦЕРИН

През есента и зимата, когато е по-хладно, е възможно глицеринът да допринася за фриза. Ако милсите, че при вас случаят е такъв, най-добре избягвайте глицерина в първите 5 съставки. Може да разгледате селекция от продукти, които не съдържат глицерин в състава си.

БОНУС СЪВЕТИ ЗА БОРБА С ФРИЗА

Някои от съветите, които събрахме от майстор-фризьорите по света за борба с фриза:

 1. Използвайте продукт за дълбоко почистване, поне веднъж месечно.
 2. Правете pre poo маски с подхранващи масла или готови такива продукти.
 3. Правете Squish to condish - това е техника за ефективно хидратиране и кондициониране на косата. Нанасяте продукт върху много мокра коса и нежно я мачкате с длан, сякаш мачкате лист хартия.
 4. Използвайте deep conditioning продукти.
 5. Нанасяйте стилизиращите прудкти на влажна коса.
 6. Използвайте стилизиращ продукт със силна фиксация.
 7. Подстригвайте заплетените и изтънели краища.
 8. Добавете в грижата за косата си и продукти с протеин.
 9. Използвайте микрофибърна или памучна кърпа за подсушаване на косата.
 10. Не използвайте четка, когато косата е суха.
 11. Ограничете употребата на уредите за топлинна обработка.
 12. Сменете калъфките с копринени или сатенени, вместо памучни. Тук може да прочетете точно защо се препоръчва да замените памучните калъфки с копринени или сатенени или използвайте боне за коса.
 13. Избягвайте прекомерното пипане на косата.

При спешна нужда на оформяне на фриза, опитайте първо с вода. Ако не даде резултат – използвайте продукт. В краен случай – приберете косата.

Ако статията е била полезна за вас, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи за още съвети и къдрави хитрини: