Как да се справим в борбата срещу фриз ефекта?

Как да се справим в борбата срещу фриз ефекта?

КАКВО Е ФРИЗ?

Фризът се характеризира като сух и труден за оформяне участък от къдравата коса. Неговата поява се свързва най-често с нивата на хидратация и протеин, продуктите, които се използват и от количеството вода в косата при оформянето ѝ. Разгледали сме подробно различните причини.

1. БАЛАНС НА ПРОТЕИН И ВЛАГА

Фриз при липса на овлажняване и предозиране с протеин

Ако косъмът е пренаситен с протеини, косата би могла бързо да се сдобие с фриз. Къдриците се усещат груби на допир и сухи. Ако изпитвате затруднение да прокарате пръсти през косата си и наблюдавате слепване на къдриците, подобно на велкро, то най-вероятно се нуждаете от спешна грижа. Спокойно, това състояние е лесно за фиксиране! Ако имате пренасищане с протеин, това което трябва да направите, е да измиете косата с дълбоко почистващ продукт - дълбоко почистващ шампоан, скраб, клей, детоксикираща маска, ексфолиант или каквото ви допада. Ако нямате такъв под ръка, може да използвате еднократно сулфатен шампоан, но без силикони. След това задължително продължете с хидратираща маска. Дехидратираната коса неминуемо води до фриз, от който понякога е трудно да се отървем. Хвърчащите краища, наелектризирането по дължините, стърчащите участъци и бухналостта могат да бъдат лесно регулирани с редовно хидратиране. Открийте хидратиращи продукти, които не съдържат протеин в тях.

Фриз при прекомерно овлажняване и липса на протеин

Разбира се, съществува и обратен ефект, при който ако косата е претоварена от хидратиращи съставки, би могло да се появи фриз. Полагате усилия, а косата не е добре оформена и къдриците падат изключително бързо. Дори когато косата е суха, тя има вид на влажна. В този случай най-добре е косата да се измие с дълбокопочистващ продукт. Може еднократно да се използва сулфатен шампоан. При прекомерно овлажняване косата трябва да се изсуши малко, сулфатите са идеалният начин за това. След шампоана, продължете с протеинова маска и престойте с нея 10-15 мин.

2. ПРЕНАСИЩАНЕ С ПРОДУКТИ

Количество продукт, което нанасяме на косата си

Причина за поява на фриз може да е и количеството продукт, което се нанася на косата, когато оформяте къдриците - може да е твърде много или недостатъчно. Също изключително важно е да използвате правилния баланс на вода и количество продукт. Някои стилизиращи продукти се нанасят на много мокра коса, от която капе вода, други се нанасят на влажна. Спазвайте препоръките на етикета и експериментирайте, за да видите кое се отразява най-добре на вашите къдрици.
Има продукти, които имат помпичка и така лесно може да се ориентирате колко използвате и да проследите къдриците колко продукт поемат. Но има и продукти, които са в опаковки без дозатор и при тях ситуацията е различна. Ако изпитвате затруднение да прецените колко е подходящото количество от тях, препоръчваме при загребване от продукта да използвате мерителна лъжичка. С нейна помощ ще може да проследите неободимото количество продукт за вашите къдрици. Започнeте с 1 мерителна лъжица и вижте, дали ще е много или малко.

Натрупани продукти по косата

Фриз се получава и когато косата е напоена с продукти. Ако сте използвали конкретен продукт и резултатът ви е допадал, но след това всеки следващ път косата изглежда по-зле, усеща се странно, по-тежка, то е възможно този продукт да се натрупва върху косата. Третирането на фриза тук се изразява в дълбокото почистване на косата с подходящите продукти, поне веднъж месечно. Повече информация относно дълбокото почистване на скалпа и косата ще намерите тук.

3. ФРИЗ, ПРИЧИНЕН ОТ ПРОДУКТИ С ГЛИЦЕРИН

През есента и зимата, когато е по-хладно, е възможно глицеринът да допринася за фриза. Ако милсите, че при вас случаят е такъв, най-добре избягвайте глицерина в първите 5 съставки. Може да разгледате селекция от продукти, които не съдържат глицерин в състава си.

БОНУС СЪВЕТИ ЗА БОРБА С ФРИЗА

Някои от съветите, които събрахме от майстор-фризьорите по света за борба с фриза:

 1. Използвайте продукт за дълбоко почистване, поне веднъж месечно.
 2. Правете pre poo маски с подхранващи масла или готови такива продукти.
 3. Правете Squish to condish - това е техника за ефективно хидратиране и кондициониране на косата. Нанасяте продукт върху много мокра коса и нежно я мачкате с длан, сякаш мачкате лист хартия.
 4. Използвайте deep conditioning продукти.
 5. Нанасяйте стилизиращите прудкти на влажна коса.
 6. Използвайте стилизиращ продукт със силна фиксация.
 7. Подстригвайте заплетените и изтънели краища.
 8. Добавете в грижата за косата си и продукти с протеин.
 9. Използвайте микрофибърна или памучна кърпа за подсушаване на косата.
 10. След измиване оставете косата да съхне естествено за около 20 мин. След което изсушете косата на средна струя, започвайки от корените към дължините, и за финал на най-леката струя минете отново цялата коса.
 11. Не използвайте четка, когато косата е суха.
 12. Ограничете употребата на уредите за топлинна обработка.
 13. Сменете калъфките с копринени или сатенени, вместо памучни. Тук може да прочетете точно защо се препоръчва да замените памучните калъфки с копринени или сатенени или използвайте боне за коса.
 14. Избягвайте прекомерното пипане на косата.

При спешна нужда на оформяне на фриза, опитайте първо с вода. Ако не даде резултат – използвайте продукт. В краен случай – приберете косата.

Ако статията е била полезна за вас, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи за още съвети и къдрави хитрини: