Дълбоко почистване на скалпа и косата

Дълбоко почистване на скалпа и косата

Вероятно не бихте се изненадали да чуете, че красотата е неизменно свързана със здравето на организма. То от своя страна е в правопропорционална връзка с чистотата на тялото ни и начинът, по който се грижим за него.
Чистият скалп е балансиран и здрав, което способства за благоприятното развитие на косата и нейният подхранен вид. Именно поради тази причина, често не е достатъчно да поддържаме ежедневната и повърхностна хигиена. Специалистите съветват периодично дълбоко почистване, което се определя строго и индивидуално според типа коса и продуктите, които използвате.
Често употребяваните стилизанти не са най-големият проблем, който косата ни би могла да има. Всъщност, онова, което ѝ въздейства ежедневно е способно да доведе до трайната загуба на нейната жизненост и блясък. Именно тук се заражда и първоизточникът на един от големите страхове, както на нежния, така и на силния пол – косопадът.
За да се повлияе ползотворно от какъвто и да е тип терапия, косъмът трябва да бъде добре почистен. Повърхностното почистване и липсата на достатъчно внимание към скалпа изобщо, обикновено водят до утежняване на косата, постепенно сплъстяване, фриз ефект, както и рошав и пухкав вид. Подобни симптоми могат да бъдат лесно преодоляни с дълбоко периодично почистване, съобразено с индивидуалните нужди.

Видове натрупвания върху косата

Говорейки за множеството натрупвания върху косата, бихме могли да се спрем на няколко групи:

 1. На първо място, можем да говорим за органичен филм, който се състои от мазнина, прах и стилизиращи продукти.
 2. На следващо място са варовиковите наслагвания, които се натрупват от водата при миене, а особено в по-големи количества се наблюдават при плувците.
 3. На последно място са металните йони, които също биха могли да се отразят на косата.

1. Премахване на органичен филм

Почистването на органичния филм от косата, който не винаги се състои от изцяло органични елементи, може да се осъществи чрез дълбокопочистващ продукт (clarifying products), който има слни пенителни свойства или частици, които „ощурват“ скалпа от излишните натрупвания. Подобни продукти може да действат изсушаващо на скалпа и поради тази причина следва да се използват по-рядко и само по необходимост. Най-често времевата рамка на употребата е поне веднъж месечно, а за чувствителни скалпове, склонни към пърхот или бързо омазняване - през две седмици. Продуктите от тази група се характеризират със състав на SLS/SLES, което не е проблем, ако се използват рядко. Разбира се, има и такива, които са едновременно дълбокопочистващи и нежни към косата, което ги прави подходящи за по-честа употреба. Такива може да разгледате тук.

2. Варовикови наслагвания и метални йони от твърда вода

Ако варовикът се натрупва по тръби, кранове или електроуреди, то е важно да знаете, че се натрупва и по косата, увреждайки я. Ако се е случвало да измиете косата си, да я стилизирате с обичайните продукти, но да не получавате очакваните резултати, също косата ви да е суха, без блясък и трудна за оформяне, е възможно една от причините да е образувания минерален филм върху косата ви. Шампоаните, подходящи за ежедневна употреба с пенители като Sodium Cocoyl Isethionate и Coco Betaine, успешно почистват мазнината от скалпа, но не винаги отстраняват минералните наслагвания.

Какво всъщност представлява „твърдата вода”?
Твърдата вода съдържа значителни количества разтворени минерали като калций, магнезий, железни йони и други. Тези съединения могат да реагират със съставките на измивните продукти, намалявайки тяхната ефективност. Най-често потребителите се чувстват потикнати да използват по-големи количества от продукта, но това единствено засилва негативният ефект върху косата и пречи на скалпа да си набави необходимите овлажняващи съставки. Минералният филм привлича и задържа органични материи като мазнини и замърсявания, правейки косата трудна за оформяне, склонна към заплитане и лесна за увреждане.

Последици от „твърдата вода“ върху косата
Редовната употреба на твърда вода при измиване може сериозно да увреди косата.

 • Косата е по-суха и по-груба на допир;
 • Връхчетата се разделят и се появява цъфтеж;
 • Косъмът придобива различни отенъци, най-силно изразени в краищата;
 • Без значение от продуктите за стилизация, резултатите не са задоволяващи;
 • Косата е трудна за оформяне;
  Непостигането на очакваните резултати обикновено води до по-често миене на ксоата, което въвлича в порочен кръг. Вместо да настъпи подобрение, последиците се задълбочават, съответно и резултатите не се променят.
  Говорейки за къдрави коси е от изключително значените правилното оформяне на къдриците, а това е възможно единствено, когато тя е напълно чиста и скалпът поддържа добър баланс. Наслагванията на различни филми в косата са тривиален проблем, но сред основните врагове на красивите къдрици.

3. Почистване на минералните натрупвания

Един от любимите способи на къдрокоските за почистване на минералните отлагания от косата, е нейното измиване с вода, примесена с оцет или лимонов сок. Тя разтваря калциевите наслагвания, въпреки че е със спорна ефективност относно отстраняването на металните йони. Ето как се прави:

 • Смесете 1 част оцет или лимонов сок и 5 части вода.
 • Измийте косата си с шампоан, както обикновено.
 • Изплакнете и отцедете излишната вода.
 • Полейте старателно с приготвения киселинен разтвор. Масажирайте скалпа и дължините на косата си, за да осигурите време на полезно действие.
 • След 3 до 5 минути изплакнете отново.
  Процедурата е подходяща както преди, така и след измиване с шампоан. А ако се чудите какъв оцет да изберете - ябълков.

Разбира се ако не си падате по идеята с оцета, има продукти, които също са подходящи за подобен тип почистване. Това най-често са шампоани, съдържащи EDTA (на пример Disodium EDTA), което на практика е оцетна, лимонова или друга плодова киселина (AHA). Те се свързват с металите и се отмиват с водата, вместо да се натрупват по косата. Подобен тип продукти може да са агресивни и да изсушат косъма, така че е препоръчително да бъдат използвани в комбинация с балсам или маска след това.

Ако статията ви е била полезна, не пропускайте да следите новините в Curly блога. За повече хитрини и трикове, последвайте ни във Facebook и Instagram!