Как да се грижите за къдравата коса на детето си, когато нямате къдрава коса

Как да се грижите за къдравата коса на детето си, когато нямате къдрава коса

Знаем, че вече сте усвоили грижата за косата ви и с лекота можете да излезете от банята и бързо да се оправите за излизане. Но когато става въпрос за косата на къдравите деца, ситуацията е различна. Тя се нуждае от малко повечко усилия и грижи. Има съвсем различен набор от правила, когато става въпрос за оформяне на къдриците на детето в сравнение с вашата права коса. Косата ви може да се плъзга през гребена без усилия, но не можете да разберете защо не можете да оформите и да срешете къдриците на детето си, със същата лекота?

Тайната е, че можете! Необходимо е просто да научите как да се грижите за къдравата коса, за да овладеете рутина, на която детето ви ще се радва много повече. Друга тайна? Не си сам, не си сама. Много родители с права коса изпитват същите трудности, когато се справят с нова текстура на косата. Занимава им се с къдриците на детето, но просто не знаят как.

За начало, когато става въпрос за грижа за детски къдрици, препоръчваме винаги да имате безсулфатен шампоан, качествен балсам, широк гребен или четка за къдрици, продукт за лесно безболезнено разплитане и ако косата е много къдрава към списъка добавяме и боне за през нощта.

Къдравата коса е уникална и изисква специално отношение. Когато миете къдравата коса на вашето дете у дома, препоръчваме следното:

1. Докато миете косата, не я събирайте на върха на главата - нанесете малко количество от шампоана в дланите си и емулгирайте, след това масажирайте скалпа, без да нанасяте от продукта по дължините. Прочетете повече за това Как да измиваме къдравата детска коса.
2. Винаги използвайте повече балсам, отколкото шампоан - когато косата e къдрава, усукванията на къдриците затрудняват преминаването на естествените масла и хранителни вещества от скалпа надолу по косъма. Затова къдравата коса е суха по природа и се препоръчва да се хидратира и подхранва повече.
3. Не използвайте шампоан много често, обикновено той изсушава къдравата коса - Избирайте шампоани без сулфати, формулирани за къдрава коса. Може да редувате измиванията и с измиващ балсам/ко уош.
4. Ако косата се сплъстява по-лесно, разплитайте я често - за най-къдравите коси ежедневно използвайте спрей за хидратиране и освежаване, за да предотвратите заплитанията и възлите.
5. Добре е да кондиционирате повече от веднъж седмично - за детските къдрици е изключително важно да са добре кондиционирани, за да не се заплитат и да не са сухи.
6. Не разресвайте косата, освен ако не е мокра - къдриците се решат винаги, когато косата е мокра. Сухата къдрава коса е почти невъзможна за сресване. Бихте могли да използвате спрей за лесно разресване или да напръскате косата с вода. За сресване на косичката се използва четка (или широк гребен), която трябва да се измива след всяко сресване. Желателно да е със сапун и вряла вода. Сресването започва от краищата и се продължава постепенно нагоре към корените, без да се скубе косата. Тук може да прочетете още съвети за безопасно и правилно разресване на къдрава коса.

Малко повече за самото измиване на косата: ползват се шампоан или ко уош и след това задължително балсам с престой от около 2-3мин. За косички с по-плътен косъм може да нанесете и маска, но това не означава, че балсамът отпада. Шампоанът е за скалпа, маската е храна за косъма, след нея се слага балсама. За финал всичко се изплаква добре. Ако желаете, може да продължите със стилизиращ продукт, но не е задължително. Косата се попива с кърпа от 100% памук или микрофибър. Ако използвате сешоар, то трябва да е със слаба струя и топла температура, а не гореща. За да запазите къдриците дефинирани и без възли, преди лягане може да сплетете косата на плитка, да я захванете със специална шнола за къдрава коса Puff cuff или да приберете косичката в боне.

Curly съвет от нас: използвайте подходящи продукти. Изберете продукти, които са специално формулирани за къдрава коса. Това могат да бъдат шампоани, балсами, маски и други продукти, които ще помогнат за подхранването, хидратирането и оформянето на къдравата коса на детето ви. Curly е специализиран магазин за къдрава коса, в който може да намерите продукти и за деца.

Вие сте родител на дете с къдрава коса? Споделете с нас любимите си съвети и практики по-долу!

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.