Как да измиваме къдравата детска коса

Как да измиваме къдравата детска коса

Добре дошли в блога ни, мамчета и татковци на къдрави мъници! В тази статия ще ви предложим рутина за измиване на къдриците, която може да следвате, за да осигурите красива и здрава коса за вашето дете.

1. Разплетете косата
Първата стъпка за здрава и красива коса е да е разплетена и сресана. За къдравата коса това може да бъде изключително трудно, но има няколко начина, по които може да улесните процеса. Един от тях е, ако косата е много заплетена, преди измиване да я намокрите и да я напръскате със спрей за разплитане на детска коса и внимателно, и нежно разплетете с пръсти големите участъци, без да сресвате косата, докато е суха. Тук може да прочетете още съвети за безопасно разресване на къдрава коса.

2. Измийте косата с шампоан за къдрава коса
След като сте разплели косата на детето си и няма възли, е време да я измиете. Използвайте шампоан за къдрава коса, който е специално формулиран да овлажнява и дефинира къдравите кичури. Масажирайте скалпа на детето си нежно с шампоана и изплакнете добре с вода. Не нанасяйте шампоан по дължините, а само в скалпа. Може да използвате и измиващ балсам/ко уош, формулиран за детска коса, например:

3. Нанесете балсам за къдрава коса
След като сте измили косата на детето си, е време да я овлажните с балсам. Използвайте балсам за къдрава коса, който ще помогне да се запази влагата и да се намали крехкостта на къдриците. Нанесете балсама по цялата дължина на косата на детето си, като избягвате скалпа. Оставете балсама да подейства за около 3-5 минути, преди да го изплакнете с вода. Тук може да разгледате балсами, формулирани за детска коса.

4. Нанесете продукт за дефиниране на къдриците
След като сте измили и овлажнили косата на детето си, е време да я дефинирате. Нанесете продукт за дефиниране на къдриците, като може да бъде гел, мус или крем, специално формулиран за къдрава коса. Разпределете продукта по косата на детето си, като започнете от краищата към корените. Завършете като използвате гребен, пръсти или четка за къдрава коса, за да дефинирате къдриците и да разделите косата на секции.

5. Подсушете косата на детето си
След като сте нанесли продукта за дефиниране на къдриците, е време да подсушите косата на детето си. Използвайте кърпа от 100% памук или микрофибър, попивайте водата от косичката, без да я търкате с груби движения.

6. Сплетете косата на детето си на плитка, ако е нужно
Ако детето ви има дълга коса, може да искате да направите плитка преди лягане, за да я защитите от сплитане. Изберете подходящ ластик за коса - от коприна или сатен, за да намалите триенето на косата. Не стягайте прекалено здраво, за да избегнете нараняване на косата.

Бонус CURLY съвет: Използвайте шапка/боне за сън
Шапката боне от коприна или сатен е отличен избор за деца с къдрава коса, тъй като тези материи са меки и гладки на допир, което намалява триенето на косата по време на сън. Това може да помогне да се избегне заплитането на косата и да се намали крехкостта и нараняването на косата. Освен това, копринената шапка може да задържи влагата в косата, което може да допринесе за здравето и хидратацията ѝ.

Някои деца може да имат нужда от допълнителна грижа или продукти, в зависимост от типа и текстурата на косата им. Но с тези стъпки, ще им помогнете да имат красива, здрава и дефинирана къдрава коса. Не забравяйте да се забавлявате и да наслаждавате на моментите, докато грижите се за косата на вашето дете.

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.