Грижа за къдрава коса през зимата - 11 съвета

Грижа за къдрава коса през зимата - 11 съвета

Въпреки че трябва да се грижим за косата си през цялата година, нашите къдрици се нуждаят от допълнителна грижа през зимните месеци. Зимата и лятото са различни сезони, атмосферното налягане е различно и съответно се отразява различно върху косата. В тази връзка е логично да имаме различна рутина през двата сезона. Това е и една от основните грешки, които се допускат - да се използват едни и същи продукти през двата сезона и да се очаква еднакъв резултат. Затова горещо препоръчваме да си направите зимна рутина за къдрава коса. Обърнете специално внимание на продуктите, които използвате, както и на начина, по който третирате косата си. Вижте 11 съвета, които ще ви помогнат да защитите косата си през зимата.

1. Pre-poo терапия

Това е сред най-важните съвети. През зимата е много подходящо да добавите маска с масла преди измиванена косата. Можете да използвате готови продукти - тук може да разгледате селекция от Pre poo продукти или да си ги направите сами (например, смесвате в бутилка няколко капки бадемово масло, рициново масло и друго, което косата ви обича) и нанасяте в корените, като масажирате скалпа и краищата на косата. Поставяте шапка за баня, върну нея термална шапка и престоявате за около 15-30 минути. Укрепването на косата с хранителни вещества, влага и протеин, помага за предотвратяване на накъсването и поддържа косата хидратирана.

2. Дълбоко почистване

Зимата е подходящо да правите по-често дълбоко почистване. Запомнете, че не трябва да миете косата си често - най-често се препоръчва 1-2 пъти в седмицата. Когато правите дълбоко почистване, е важно след измиване да нанесете продукт за хидратиране на косата.Т.е. след като сте измили косата с продукт за дълбоко почистване, нанасяте хидратираща маска и оставате 10-тина минути с нея, след което отмивате добре.

3. Co-wash - измиващ балсам

Независимо дали сте с вълниста коса или с буйни къдрици, косата се нуждае от хидратация. Сега е времето на годината да се възползвате максимално от co-wash продукта, известен още като почистващ балсам. Тъй като изобщо не съдържа сулфати, той помага на косата ни да остане максимално хидратирана и в същото време добре почистена. Тук можете да прочетете пълното Co-wash ръководство на Curly.

Ако все пак използвате продукти с тежки силикони или восъци, отвреме-навреме използвайте сулфатен шампоан (без силикони), като съветваме първо да нанесете ко уош по дължините и след това със сулфатния шампоан да масажирате само корените. По този начин шампоанът ще почисти само скалпа и няма да изсуши дължините. Ако следвате метода Curly Girl или използвате само натурални продукти, използването само на co-wash през по-студените месеци следва да се отразява добре на косата ви.

4. Маски - Deep Condition

Намерете качествена маска за коса и я използвайте често. Зимата не е време за пестене за здрави къдрици. Косата ви се нуждае от възможно най-голяма защита и подхранване.
Селекция на хубави deep conditioning маски може да разгледате тук.

5. Балсам без отмиване

Лийв-инът е най-добрият ви приятел в студените зимни месеци. Балсамът без отмиване задържа влагата в косата. Подарете на косата си нужната хидратация и изберете балсам без отмиване, който пасва най-добре на къдриците ви.

6. Не използвайте продукти с високо съдържание на овлажнители (humectants).

Това са продукти, които съдържат в себе си глицерин, нектар от агаве, мед - всички те привличат влага. Когато времето навън е по-сухо от вашата коса, използването на тези продукти само ще навреди. Опитайте се да използвате продукти които са с много ниско или никакво съдържание на овлажнители. Избягвайте глицерина в първите 5 съставки. Тук може да разгледате селектирани продукти, които не съдържат глицерин.

Curly_Humectants

7. Оформяне на косата

Използвайте подходящи за вашата коса продукти за оформяне. Ако по принцип използвате еднакво количество балсам без измиване и гел за оформянето, през зимата използвайте повече балсам. Можете да се опитате да замените гела, с пяна, крем или лосион. И в никакъв случай не излизайте с мокра или влажна коса на студения въздух!

8. Последователност на нанасяне на стилизиращи продукти

Методите LOC и LCO показват последователността за нанасяне на продукти върху къдриците за максимално задържане на влага:

  • При метода LOC първо се нанася мист или балсам без измиване (L - liquid), след това се добавя масло/олио (O-oil) и се завършва с кремообразен продукт (C-cream).
  • При метода LCO първо се нанася хидратиращ мист (L - liquid), след това се добавя кремообразен продукт (C-cream) и се завършва със запечатващо масло (O-oil).

Чрез балсама без измиване добавяме допълнително хидратация, с крема оформяме къдриците, а с маслото запечатваме всичко. Затова е хубаво през зимата да пробвате LCO метода. Може да промените реда или да пропуснете някой продукт в зависимост от това, колко сух, повреден, тънък или дебел е косъма.
Ако обикновено не запечатвате косата с масло, зимата е подходящ сезон да започнете да го правите. Чрез маслото/олиото заключвате вътре в косата овлажняващите свойства на балсама и стилизиращия продукт, както и предпазвате косата от външни влияния, като сухия въздух и околната среда. Най-добрият начин да използвате масла за запечатване е като вземете само няколко капки и ги намачкате в краищата нежно веднага след като приключите с нанасянето на всичките си стилизиращи продукти и косата ви все още е мокра.

Curly съвет: Не добавяйте маслото на коса, която вече е суха с очакване тя да се овлажни. Маслото се добавя винаги на мокра коса. Обърнете специално внимание на краищата си, тъй като именно там косата ви губи най-много влага.

9. Никога не разресвайте къдравата си коса, докато е суха

Къдравите момичета никога не трябва да сресват или четкат суха коса, но през зимата това е още по-непрепоръчително. Сухата къдрава коса е почти невъзможна за сресване. Ако желаете да я срешете, преди измиване, бихте могли да използвате спрей за лесно разресване или да напръскате косата с вода. Използвайте широк гребен, четка, подходяща за къдрава коса или пръсти, за да разплетете възлите, ако има такива. Препоръчваме да го направите под душа, докато миете косата си. Тук може да прочетете още съвети за по-лесно разресване на къдриците.

10. Изберете любимата си защитна прическа

Един от най-добрите методи да защитите косата от сухия и студен вятър са плитките. Има много и разнообразни прически с плитки, които бихте могли да изпробвате, а те ще предпазят косата от накъсване, заплитане и счупване.
Освен това когато сте навън и температурите са ниски, не пропускайте да слагате зимна шапка. Като имайте предвид, че благодарение на нея е възможно да се получи наелектризиране и фриз.
Curly Hack: Като решение на този проблем, използвайте шапка с вътрешна подплата от коприна или сатен. Те не абсорбират влагата и не създават толкова електричество, колкото вълната и така косата остава защитена.

11. Копринена калъфка за възглавница или копринено боне

Това е една от най-лесните стъпки. Необходимо е единствено да се сдобиете с копринена калъфка или боне, ако все още нямате. Ползите от копринената калъфка върху лицето и косата са известни отдавна. Гладките и меките и влакна ще предпазят косата от накъсване и наелектризиране през нощта. Това е нещо, от което къдравата коса се нуждае още повече през зимата, защото е изключително суха.
Копринената калъфка е малко по-луксозен артикул, който си заслужава. Ето нашите предложения ръчна изработка от българското ателие Maison de la soie:

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрици:

С любов към къдриците!
Curly.bg