Косата: Мит vs Реалност

Косата: Мит vs Реалност

Събрали сме най-популярните митове относно косата, които бихме искали да развенчаем. Наличието на необятно много информация в интернет пространството често води до създаването и разпространяването на фалшиви новини – проблем, с който целият свят се бори. Косата не прави изключение, за това обръщаме внимание на най-разпространените схващания, които е време да бъдат определени като факт или измислица.

Редовното подстригване ще направи косата по-здрава.

МИТ: Подстригването на косата влияе единствено на нейния вид, но не и на здравината ѝ. Изтощените краища са нещо, с което можем да се борим и без ножицата. Макар и да се препоръчва често подстригване, целта му е оформена прическа, но не и здрава коса. Последното се постига с редовна грижа и подходящи продукти.

Мазната коса не трябва да се мие всеки ден.

РЕАЛНОСТ: Честото миене на косата предизвиква произвеждането на повече себум от скалпа. Това на практика прави мазната коса по-мазна. От изключително значение за третирането на мазната коса е правилният шампоан. Също така се препоръчва косата да се мие с хладка вода. И задължително да се използва продукт за дълбоко почистване на скалпа и косата.

Косата привиква с шампоана, така че е добре редовно да го сменяме.

МИТ: Косата не привиква с шампоана, потребностите ѝ обаче се променят. Промяната на метеорологичните условия, физическото и психическото ви състояние неминуемо се отразяват на косата ви и нейните нужди се изменят. Абсолютно в реда на нещата е да използвате шампоан за суха коса, а в рамките на дни тя да се омазни и да се наложи смяна на продуктите. Избирайте шампоан, според моментните нужди на косата си.

За всеки отскубнат бял косъм – излизат два нови.

МИТ: Когато издърпате бял косъм, на негово място се появява нов бял косъм. Не два, не пет. Един. Косата расте бързо и понякога ни се струва, че белите коси се множат бързо. И не рядко е така. Но от един фоликул излиза един косъм и науката е категорична по този въпрос.

Колкото повече сресваме косата, толкова по-здрава е.

МИТ: Няма никаква пряка връзка между честотата на сресване или броят сресвания със здравината на косата. Връзка обаче има с нейния вид и стилизиране. Важно е да сресваме къдриците си правилно, тук може да прочетете как.

Ако статията ви е допаднала, не пропускайте да ни последвате в социални мрежи за още съвети и къдрави хитрини:

  • Последвайте ни и във facebook -> Curly.bg
  • Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria