Как да избирам продукти, одобрени от Curly Girl метода?

Как да избирам продукти, одобрени от Curly Girl метода?

Къдравата коса изисква специални грижи, както и специален избор на продукти, които са подходящи за нея. Повечето къдрави момичета изследват съставките на продуктите за коса, които използват, надявайки се да намерят най-доброто и щадящо за тях.

Един лесен метод да проверите състава на даден продукт, е да поставите съставките в онлайн анализатор. В противен случай ключът е да потърсите определени категории съставки на етикета на продукта, които трябва да избягвате, като сулфати и неразтворими във вода силикони.

Метод 1: Проверка на състава в анализатор за съставки

1. Отидете на някой от сайтовете за анализиране на състава на продуктите. Такива сайтове са:
http://www.isitcg.com/
https://www.curlsbot.com/
1

Съвет: Ако искате да се уверите, че използвате продукти, одобрени от Curly Girl метода, вижте готов списък с продукти, които са Curly Girl Method Approved и изберете най-подходящите за вас!

2. Въведете съставките от продукта.
2

Погледнете на гърба на продукта за списъка на съставките. Въведете ги в обозначеното поле на сайта, като не забравяте да отделите всяка съставка със запетая. Не забравяйте да напишете правилно съставките, ако напишете грешен състав, уебсайтът може да го сортира в грешната категория, защото не го разпознава.

По-лесния вариант е да намерите в достоверен източник съдържанието на продукта, който ви интересува и да го копирате.

3. Натиснете „Изпращане“ (Submit), за да видите резултатът, дали продуктът е одобрен от CGM.
3

Метод 2: Избягване на увреждащи съставки

1. Избягвайте продукти със сулфати в тях.
4

Сулфатите, най-просто казано, са детергенти, евтини пенители, използвани в продуктите за измиване, почистване и лична хигиена. Могат да бъдат много изсушаващи за къдравата коса, затова избирайте шампоани без такива пенители. Сулфатът може да доведе до екземи, пресушаване на кожа, коса и нокти и да предизвика раздразнения. Влошава състоянието на псориазиса и други хронични екземи. Работата на съставката е да разгради мазнината и мръсотията от всичко, до което се докосне – коса, лице, чинии… Широко разпространено е твърдението, че сулфатите са краен продукт на петрола, затова търсете продукти с етикет „без сулфати“.

 • Препоръчваме да прочетете списъка на съставките, за да потърсите сулфати. Дори, ако продуктът е етикетиран като „без сулфати“, той все пак може да съдържа сулфатни съставки. Това е така, защото производителят обикновено се позовава на по-вредни сулфати, като натриев лаурил сулфат. Прегледайте внимателно списъка на съставките, за да намерите сулфатни съставки, преди да решите дали даден продукт е одобрен от Curly Girl метода.
 • Общите сулфати включват alkylbenzene sulfonate, sodium cocoyl sarcosinate, ammonium или sodium xylenesulfonate и dioctyl sodium sulfosuccinate.
 • Потърсете думи или окончания като  "sulfate," "sulfoacetate," "sulfonate," и "sulfouccinate" („сулфат“, „сулфоацетат“, „сулфонат“ и „сулфуцинат“).
 • Имайте предвид че преминаване към шампоан без сулфати може да ви причини лек дискомфорт в началото, докато свикнете с действието му. Повечето безсулфатни шампоани не се пенят и косата понякога може да се усеща по-мръсна след измиване. Важно е да сте търпеливи, докато скалпът ви се балансира и започнете отново да усещате косата си нормално.

2. Избягвайте продукти със силикони, които са водно неразтворими.
5

Тези продукти са склонни да се натрупват върху косата и да образуват филм от продукт върху косата, за да ѝ придадат блясък. При честото използване на продукти, богати на силикон, може да се образуват наслоявания, които водят до запушване на порите на скалпа, сърбяща кожа и пърхот. Плътните силикони също така могат да се наслоят около кутикула и след време да създадат плътен филм, който възпрепятства проникването на така нужната за косата влага. За да почистите косата от тях, са необходими дълбокопочистващи шампоани, които са с по-силно действие. Тези шампоани успешно премахват замърсяване, натрупвания от продукти, но премахват и естествените масла от скалпа и косъма. Почистващите шампоани се познават както по описанието на опаковката, така и по самия цвят. Често са по-безцветни, не са с плътен цвят и като консистенция са по-редки. Ако често залагате на продукти с високо съдържание на силикон, веднъж в месеца правете дълбоко почистване. Косата, която има твърде много силикон по себе си се познава лесно – изглежда безжизнена и по-тежка, дори и след измиване.

Ето затова е най-добре да избягвате водно неразтворимите силикони. Прочетете списъка на съставките, за да намерите такива с окончания като „-xane“, „-cone“, „-col“ и „-conol“, за да можете да избегнете продукти, които ги съдържат.

 • Общите съставки, които попадат в категорияте на тези силикони, включват dimethiconol, cetyl dimethicone, dimethicone, cetearyl methicone и stearyl dimethicone.
 • Използвайте същите правила, когато купувате стилизиращи продукти.

3. Не използвайте продукти с протеини, ако имате проблеми с косата.
6

Понякога предозирането с протеини може да направи косата суха, твърда и рошава.Косата на всеки човек има нужда от протеин, особено увредените коси. Но нормалната коса или тази, чувствителна към протеин, няма нужда от големи допълнителни дози. Затова е важно да прецените какъв ефект имат протеините, съдържащи се в продуктите, върху косата ви.

 • Търсете на етикета соеви протеини, пшенични протеини, аминокиселини, колаген и кератин.

Метод 3: Избиране на продукти с подходящ състав

1. Изберете нежни пенители, вместо сулфатите.
7

Все още се нуждаете от повърхностноактивни вещества понякога, но имате по-добри възможности от сулфатите. Те включват съставки като:

 • Cocamidopropyl Betaine
 • Coco Betaine
 • Cocoamphoacetate
 • Cocoamphodipropionate
 • Disodium Cocoamphodiacetate or Cocoamphodipropionate
 • Lauroamphoacetate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Babassuamidopropyl betaine
 • Behentrimonium methosulfate

2. Изберете продукти с водоразтворими или полуразтворими силикони.
8

Тези силикони са препоръчителни да се използват върху къдрава коса, тъй като с времето няма да се натрупат. Можете да използвате вода, за да ги измиете.

 • Изберете такива като hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane, dimethicone copolyol или lauryl methicone copolyol.
 • Потърсете и силиконови имена, пред които има изписано „PPG“ или „PEG“. Това показва, че те са водоразтворими.
 • Силиконите се използват, за да помогнат за разплитането на косата, както и за придаване на блясък.

3. Потърсете други съставки, които заместват силиконите.
9-1

Ако искате да избягвате силиконите изцяло, други съставки също могат да помогнат за разплитане и блясък. Тези съставки не са на силиконова основа. Например някои видове хлориди могат да помогнат за тези цели.
Опитайте някои от следните: behentrimonium methosulfate, distearyldimonium chloride, behentrimonium chloride, polyquaternium 55, cetrimonium bromide, или dicetyldimonium chloride.

 1. Изберете овлажняващи алкохоли, вместо изсушаващи такива.
  10-1

Изсушаващи алкохоли обикновено са сред съставките на балсами за коса, балсами без отмиване, пяни, лакове и гелове за коса. Много е важно за продукти, които остават върху къдравата косата цял ден или няколко дни, да не съдържат изсушаващи алкохоли. Освен изсушаващи, алкохолите могат да бъдат овлажняващи.

 • Изберете овлажняващи алкохоли, като следните: Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Isocetyl alcohol, Isostearyl alcohol, Lauryl alcohol, Myristyl alcohol, Stearyl alcohol, C30-50 Alcohols, Lanolin alcohol.

Разпечатейте този списък или запазете страницата на началния екран на телефона си за бърза справка, когато пазарувате.

ТУК можете да научите повече за методите за дълбоко почистване на косата, което е необходимо в началото, когато започвате новата си грижа, както и периодично занапред.

За статията са използвани снимки и информация от wikiHow.

Съвет: Ако искате да се уверите, че използвате продукти, одобрени от Curly Girl метода, вижте готов списък с продукти, които са Curly Girl Method Approved и изберете най-подходящите за вас!

Последвайте ни и във facebook: Curly.bg, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Станете част от общността на къдрокоските в България -> Curly Bulgaria!