Защо трябва да ексфолираме скалпа си?

Защо трябва да ексфолираме скалпа си?

Ако се чудите дали вашият скалп трябва да се ексфолира, отговорът е ДА!

Имате навика да ексфолирате лицето си, нали? Е, вашият скалп също изисква редовно почистване. Върху скалпа ни се натрупват остатъци от продукти за коса, пот, замърсители от околната среда и естествени масла, които идват от нашата кожа. Без редовно ексфолиране мазнината и мръсотията могат да започнат да причиняват дразнене - включително сърбеж, лющене, възпаление. Научете повече за това защо придобиването на навика да ексфолирате скалпа си е полезно за косата ви, научете правилния начин за ексфолиране на скалпа и най-добрите продукти, които да използвате.

Какво е ексфолиране на скалпа?

За начало нека ви споделим какво представлява ексфолирането. Това е процес, който отстранява мъртвите клетки от повърхността на кожата. Благодарение на него, скалпът се почиства и започва да "диша".

Защо ексфолиантите са полезни за скалпа?

Ексфолиантите за скалп могат да дадат на косата ви дълбоко почистване, от което тя отчаяно се нуждае, за да остане лека, свежа и балансирана. От време на време косата и скалпът се нуждаят от механично ексфолиране (т.е. почистване с нещо абразивно, като инструмент или продукт, съдържащ перли), за да помогне за физическото отстраняване на мъртвите кожни клетки и други слоеве остатъци, които биха могли да блокират порите и космените фоликули. Механичното ексфолиране също насърчава обмяната на клетките; като изчистите старото, вие поддържате естествения цикъл на клетъчно обновяване на вашата кожа. Подобрява текстурата на кожата и засилва циркулацията, което подобрява нивата на кислород в кожата и може да доведе до растеж на косата. Накратко, масажното действие изпраща кръв към космените фоликули и може да удължи анагенната фаза, най-активната фаза от цикъла на растеж на косата.

Кой трябва да използва скраб за скалп?

Всеки, който има скалп - което вероятно се отнася за вас - е препоръчително да използва скраб за скалп, освен ако не се бори с дразнене на кожата или свръхчувствителност. В последния случай ексфолирането може да влоши нещата. Въпреки това, ексфолирането може да направи чудеса при екзема, псориазис и други кожни заболявания, така че обсъдете с Вашия трихолог или дерматолог, ако имате специални нужди.
Препоръчваме да добавите ексфолирането към обичайната си рутинна грижа за косата, ако:

 • Използвате стилизиращи продукти, които могат да се натрупат върху скалпа
 • Живеете във влажна или замърсена среда
 • Подготвяте кожата си за лечение на скалпа
 • Искате да придадете обем на косата си
 • Искате да имате повече време между измиванията на косата си (да миете косата си по-рядко)

Как да ексфолирате скалпа си?

Почистването на скалпа с ексфолиант е почти като измиването с шампоан, но малко по-дълбоко и изчерпателно. Ето нашето ръководство за ексфолиране на скалпа у дома, стъпка по стъпка:

 1. Намокрете косата и скалпа.
 2. Нанесете обилно количество скраб върху скалпа, като нежно масажирате в корените, след това по дължината на косата до краищата.
 3. Намокрете отново косата си, ако е необходимо, докато масажирате продукта в нея.
 4. Изплакнете продукта обилно.
 5. Продължете с маска за коса, за да възвърнете загубените хранителни вещества и влага.
 6. Изплакнете маската след 10 до 15 минути.
 7. Подсушете косата с кърпа (микрофибър или 100% памук) и продължете със стилизирането.

Колко често трябва да ексфолирате скалпа си?

Веднъж на две седмици е оптималната честота за скрабиране на скалпа. Ако почувствате някакво дразнене като зачервяване, болезненост или лющене, ексфолирайте по-рядко: на 3 седмици или веднъж месечно. Скалпът на всеки е различен - ние ви съветваме да експериментирате, докато намерите рутина, която работи за вас. Не правете прекалено често ексфолиране, тъй като това може да премахне здравословните мазнини от скалпа и да накара кожата да компенсира излишно, като произвежда в излишък масло (да се чете: мазни корени). Ако страдате от излишно омазняване, сексфолирането е добра идея, но трябва да усетите косата си и да прецените колко често ѝ е нужно да го правите.

Трябва ли да използвате инструменти за почистване на скалпа?

Друг начин за механично ексфолиране на скалпа е с инструмент като четка за скалп масажор. Въпреки че изследванията показват, че тези инструменти наистина действат за стимулиране на растежа на косата, не са задължителните при ексфолирането на скалпа.

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.