Защо моят гел със силна фиксация не създава "cast"?

Защо моят гел със силна фиксация не създава "cast"?

Правилното нанасяне на гела за коса е важно за постигане на перфектната форма и задържане на вашите къдрици през целия ден. Гелът работи като образува "каст" около косъма, като така запазва желаната форма и предпазва от фриз. Въпреки това, понякога може да се окаже, че дори и гел със силно задържане не успява да създаде тази твърда форма, която някои къдрици силно обичат. Това може да се дължи на различни причини - от начина, по който прилагате продукта, до типа коса, който имате. В следващите точки ще разгледаме някои от най-честите грешки, които може да правите, и как да ги коригирате, за да постигнете оптимални резултати и красиви, дефинирани къдрици.

Как действат геловете?

Геловете действат, като се "прилепват" към косата. Те съдържат съставки, които формират филм, които се абсорбират (свързват се) с косъма, и това създава "cast". "Cast" (на български език се чете каст) означава твърдата обвивка или слой, който се формира върху къдриците, когато гелът за коса изсъхне. Този ""cast" (каст) помага на къдриците да запазят формата си и предпазва от нежелан фриз, като същевременно поддържа хидратацията в косъма.

Колко силно е задържането на вашия гел зависи от съставките, които са използвани във формулата. Примери за такива съставки включват:
PVP, PVA, Поликватерниум и др.
Тези съставки действат като филмиращи агенти, които образуват тънък слой върху косъма, за да предоставят задържане, обем, блясък или да контролират фриза на косата. Имат способността да остават върху косъма дори и във влажни условия, което гарантира, че къдриците остават дефинирани по-дълго време.

Задържането на гела зависи и от концентрацията и видовете полимери в продукта. Гелове със "силна фиксация" обикновено съдържат по-високо ниво на полимери, което води до по-здрав "каст" и по-дълготрайно оформяне. От друга страна, гелове с "лека фиксация" могат да предложат по-естествен завършек и лесно премахване, което е подходящо за хора, които предпочитат по-малко стегнати къдрици.

Защо не се получава "cast"?

Ето няколко причини, върху които вие имате контрол:

 • Прекалявате с балсама
  Нанасянето на твърде много leave-in продукт, серум, крем или друг вид прекомерна хидратация ще попречи на продукта за задържане да се "прилепи" към косата ви, като попречи на формирането на твърдата форма на буклите, "cast".
 • Нанасяте гела си на твърде мокра коса
  Нанасянето на гела върху прекалено мокра коса може да разреди гела, което означава, че формулата вече не е достатъчно силна, за да създаде ефективно "cast".
 • Имате натрупване на продукти по косъма
  Натрупването е сигурен начин да превърнете страхотен гел за формиране на cast в пълен провал. Ако изведнъж вашият гел не работи, може да е време за измиване с дълбоко почистващ продукт.
 • Не използвате достатъчно продукт
  Да, знаем, че може да е малко плашещо когато започнете да нанасяте продукт за първи път и може да е изкушаващо да грешите от страна на предпазливостта, но ако вашият гел не прави cast, опитайте да добавите още количество.
 • Правите "plopping" веднага след нанасяне на гел
  "Plopping" веднага след нанасяне на гела ще доведе само до това, че гелът ви ще се прехвърли директно на кърпата ви, особено при коса с ниска порьозност. Дайте време на продукта да попие малко преди "plopping".
 • Не нанасяте гела си равномерно
  Сигурен начин да създадете неравномерен "cast" е неравномерното нанасяне на гела. Уверете се, че "scrunch"-вате гела си навсякъде преди сушене.
 • Оставяте косата си да съхне естествено на въздух
  Като се има предвид колко време отнема изсушаването на косата на въздух, особено с гел, е възможно да манипулирате косата си повече докато се суши (метене с ръце, излизане навън на вятър и т.н.). Това може естествено да разруши формата докато се формира, което означава, че няма да видите такава, когато косата е суха.
 • Използвате дифузера грубо
  Било то със самата приставка на дифузера или с ръцете ви. Пипането и играенето с косата ви по време на изсушаване с дифузер, както и при изсушаване на въздух, може да разруши формата на буклите преди да е имала шанс да се оформи правилно. Не пипайте косата с ръце, докато я сушите. Не мачкайте къдриците грубо с дифузера, бъдете внимателни.

За да се насладите на перфектно дефинирани къдрици и да максимизирате ефекта на вашия гел за силно задържане, е важно да обръщате внимание на всеки аспект от процеса на нанасяне и изсушаване на косата. От избягването на прекомерната употреба на продукти за кондициониране до равномерното нанасяне на гела и нежното сушене, всяка стъпка има решаващо значение за създаването на желаната "каст" форма. Не забравяйте също, че редовното почистване може да предотврати натрупването и да поддържа косата ви готова за следващата употреба на гел. С подходящите методи и малко търпение, вашите къдрици могат да изглеждат безупречно всеки ден.

Благодарим ви, че ни се доверявате и ни следвате в това пътешествие към по-здрави и красиви къдрици. Вашата страст и усилия да научите повече за поддържането на къдрава коса са вдъхновение за нас. Ние сме тук, за да ви подкрепим на всяка стъпка и да ви помогнем да разгърнете цялата красота на вашите естествени къдрици.

Не пропускайте да се включите в curly онлайн обществото, където всички споделяме, учим и растем заедно! Открийте всичко за къдравата коса на едно място:

И нека вашите къдрици танцуват свободно и необуздано!💖

С любов и грижа към всяка букла,
Диди от Curly