Видове шампоани за къдрава коса

Видове шампоани за къдрава коса

Откриването на измиващите продукти датира от преди много векове. В началото е открит сапуна и е бил използван за измиване на косата и на тялото. С разцвета на цивилизацията се научихме да разтваряме този сапун във вода и да добавяме ароматни вещества, ароматни билки, флорални екстракти и естествени масла, за да направим косата чиста, блестяща и ароматна.

С времето видяхме първото поколение шампоани да се появяват по рафтовете на малките магазини, а след това и в огромни търговски центрове, огромен асортимент от продукти, които масово възпроизвеждат същата основна концепция на първите шампоани - насипен сапун и парфюмиращи вещества.

През последните десет години, благодарение на социалните медии и споделянето на информация и опит, измиването на косата се превърна в рутина, чиято основа е грижата за косата. Грижа, при която първата стъпка е измиването. Не може да се очаква да имаме мека и хидратирана къдрава коса, като я измиваме с напълно обикновен шампоан.

От опита, споделен през годините, някои производители решават да се вслушат в „мъдростта“ на къдравите общности и от този момент оживява това, което би могло да се нарече второ поколение шампоани. Ново поколение продукти с малко по-различна формулировка, проектирани за метода Curly Girl.

Какви са тези различни формулировки? Какво наистина се променя?

Нека първо да поговорим за сулфатите. Сулфатите (SLS) са вещества, които премахват мръсотия и мазнина от кожата и косата. Използват се широко в повечето шампоани и са напълно изключени от съставките на шампоаните, подходящи за метода на къдравото момиче (Curly Girl Method). Защо са изключени? Те са евтини и много ефективни, но имат свойството да изсушават кожата и косата заради така нареченото “премиване”.Така че в шампоан, подходящ за кърли гърл метода, няма да открием сулфати, нито дори силикони или минерални масла, две други категории съставки, които не помагат на къдравата коса да изрази цялата си естествена красота. И двата класа съставки обикновено се срещат в много от шампоаните на марки за масова употреба. Дългосрочната им употреба утежнява косата, не подобрява къдриците, както и не се мие лесно, освен със сулфати, така че цикълът се повтаря безкрайно и косата никога не успява да възвърне естествения си блясък. Одобрените за метода Curly Girl шампоани съдържат деликатни съставки, които са щaдящи към косата и скалпа.
*Не всички сулфати са "вредни".

3 техники за измиване на косата според Curly Girl метода

Нека преминем към практиката. Има три категории шампоани и следователно три техники за измиване на къдрава коса, изброени като продуктовите категории в сайта на Curly.bg:

  1. Първата категория включва clarifying shampoos (дълбоко почистващи шампоани). Подходящи са за рядко използване, "от време на време". Те са подходящи за онези случаи, когато косата е по-мръсна. Очевидно не съществува времеви стандарт на употреба, но честотата, с която се използват, зависи от биологията на всеки от нас, от средата, в която живеем, от дейностите, които се извършват. За да получим обща представа, можем да приемем като честота на употреба веднъж, два пъти месечно. В тази категория шампоани можем да намерим някои вещества (може и да не са сулфати), отлични за постигане на по-интензивен почистващ ефект от следващия тип шампоан.
  2. Терминът low-poo се използва за обозначаване на слаб шампоан с нисък потенциал за измиване, но достатъчен, за да поддържа косата чиста в ежедневието. Предимството на тези продукти пред "clarifying" (почистващите) шампоани е, че те са обогатени с овлажняващи и омекотяващи вещества, които изсушават по-малко косата, оставяйки я мека и хидратирана.
  3. Последната категория продукти е представена от измиващите продукти co-wash. Този термин обикновено се използва за идентифициране на кондициониращо измиване, т.е. измиване с балсам. Първата идея, от която тази техника оживява, е идеята на автора Лорейн Маси, чиито индикации доведоха до приемането на cowash от къдравите жени по цял свят. Тази техника на измиване е най-малко ефективна от гледна точка на измиване, както вече се досещате от името, от друга страна тя е и най-деликатната и позволява да се получи абсолютно мека, кадифена и хидратирана коса!
    Тъй като не съдържа съставки със силна почистваща сила, важно е да се подчертае значението на масажирането на скалпа, което позволява на продукта да се дифузира и проникне за достатъчно време, обикновено са достатъчни 3-5 минути. Същото важи и за изплакването, при премахване на излишния продукт, отново трябва да масажирате кожата на скалпа за още 3-5 минути. Отделянето на време за правилно нанасяне и измиване е важно за постигане на добър резултат.
    Много хора избират да редуват low-poo и co-wash, за да намерят перфектния баланс в рутината, подходяща за техния тип коса и живот. Измиването с "co-wash" гарантира максимална мекота, а измиването с low-poo предотвратява утежняването на косата.
    Не забравяйте, че и в трите варианта на измиване, косата трябва да се изплакне старателно, не подценявайте важността на тази фаза!

Примерна практическа обобщаваща графика:

curly-method-washing-hair-chart-1

Допълнителна информация за измиване на косата, според нейната порьозност

Косата с ниска порьозност може да се нуждае от по-силно измиване (с "clarifying" шампоан), отколкото косата с висока порьозност. Причината се крие в самия косъм.

От една страна, кутикула на косъма с ниска порьозност е стегната и затворена, което предполага, че продуктите или мръсотията, натрупана вътре в самата кутикула, ще се откъснат по-трудно от по-отворените люспички, склонни да позволят на съставките да си свършат работата.

Кутикула е външният защитен слой на косъма. Kутикулата се състои от милиони тънки мъртви клетки, наложени една върху друга, подобно на люспите на риба. Когато са правилно разположени те отразяват светлината и резултатът е блестяща коса. Когато косата е увредена, люспичките на кутикулата са повдигнати (отворени), косата изглежда матова, „повяхнала”, без блясък. Засяга се здравината на косата и това може да доведе и до накъсване на косъма.

Заключение

Няма една универсална рутина за измиване, в различните моменти косата има различни нужди. Всеки може да определи един продукт за по-добър или по-лош от друг или да хареса или не хареса специална комбинация от продукти. Съветът ни е да пробвате различните шампоани, като ги изполвате по правилния начин и се опитате да забележите разликата в косата си, особено в средносрочен план.

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента към здравето на вашите къдрици!

Станете част от Curly общността: