Пърхот или сух скалп? Причини и симптоми

Пърхот или сух скалп? Причини и симптоми

Ако кожата на главата ви е суха и лющеща се, най-вероятно предполагате, че е пърхот, но това може да са признаци на сух скалп. Пърхотът и сухият скалп имат едни и същи основни симптоми – лющене и сърбеж, но са две различни неща.
Не сте сигурни как да диагностицирате състоянието на скалпа си? Ето за какво трябва да внимавате, когато се опитвате да установите, дали имате пърхот или сух скалп.

Диагностициране на сух скалп

Когато страдате от сух скалп, това означава, че кожата на главата ви не е достатъчно хидратирана. Сухият скалп се получава, когато скалпът няма достатъчно масло за омазняване на кожата. Хората със сух скалп са склонни да имат суха коса.

Какви са причините?

 • Лош хранителен режим
 • Прекомерно излагане на слънце
 • Твърде често измиване на косата
 • Сурови метеорологични условия
 • Сух въздух
 • Недостатъчен прием на вода

Диагностициране на пърхот

Основната причина за пърхот е себореен дерматит (познат още като себорейна екзема) – състояние, което превръща кожата в червена, люспеста и мазна.

Пърхотът се появява, когато процесът на обновяване на скалпа се съкращава, което води до бързо отделяне на роговите кожни клетки, които залепват една за друга и формират видими люспи. Този процес, известен като хиперпролиферация на кожата, се причинява от микроорганизъм (гъбичка) на име Malassezia globosa, който се храни с естествените липиди или масла, произвеждани от скалпа. Този микроорганизъм дразни скалпа и причинява микровъзпаления, сърбеж на кожата, причинява дисбаланс в скалпа, като консумира 1 част от себумната структура. Когато клетките на кожата се опитват да излекуват нарушението, те започват свръхпроизводство на мазнини. Това е причината, пърхотът да представлява големи, мазни люспи.
При някои хора има прекалено голямо количество от нея, което е причина кожните клетки да се размножават по-бързо от обикновено.

Какви са причините?

 • Стрес
 • Мазен скалп
 • Недостатъчно измиване
 • Чувствителност спрямо различни продукти за грижа към косата
 • Хормонални проблеми
  Мръсната косата не е причина за пърхот, но все пак, ако не миете косата си достатъчно често, мазните натрупвания могат да спомогнат беленето на скалпа.

Разграничаване между сух скалп и пърхот

Лесно е да объркате сухия скалп с пърхота, тъй като симптомите могат да бъдат много сходни. Може да ги различите по начина, по който изглеждат люспите. При пърхота те са по-големи и изглеждат мазни, при сухия скалп са по-малки, наподобяващи прашинки. И сухият скалп, и пърхотът могат да причинят сърбеж и дискомфорт.
Разгледайте тези общи характеристики и симптоми, за да разграничите и двете.
--------------------

Време е да започнете отначало и да оставите скалпа да диша с поръчковата комбинация от успокояващи и освежаващи растителни продукти на Flora and Curl. Доказано, че Soothe Me успокоява, осигурява комфорт и облекчение на скалпа - разгледай колекцията!
186496859_1979678075519570_5813750802971322463_n-1

Ако симптомите продължават или се влошават, посетете личния си лекар или лицензиран дерматолог.

Благодарим предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици!

Станете част от общността на къдрокоските в България: