Кокосово масло. Кое е хубаво? Как да го изберем и съхраним?

Кокосово масло. Кое е хубаво? Как да го изберем и съхраним?

Кокосовото масло се добива от копра – вътрешната част на кокосовия орех. Промишлените методи за извличането му са горещо или студено пресоване с последваща обработка – пречистване и дестилация.
Маслото от кокос се отличава от други масла по това, че при температура под 25°С то е твърдо, а над тази стойност – течно.
Кокосовото масло не е скъпо и е достъпно. И все пак на пазара има различни качества. Изборът на хубав продукт изисква да сме малко информирани.

Как да изберем добро кокосово масло?

Рискът да купим некачествен или просто неподходящ продукт е висок. Затова ето няколко точки, по които да оцените маслото:

 1. Състав - Потърсете на етикета надпис „100% кокосово масло“ и ако не откриете такъв, не рискувайте. С надписа производителят гарантира, че в маслото няма странични примеси.
 2. Аромат - Маслото трябва да мирише на кокос или въобще да няма никакъв мирис. Избягвайте масла с дъх на химикали – значи при производството са използвани допълнителни ароматизатори, при това синтетични.
 3. Цвят - Кокосовото масло мени цвета си според агрегатното си състояние. Течният продукт е от прозрачен до бледожълт, твърдият е от млечнобял до бледожълт. Жълтото, ако го има, трябва да е блед нюанс, оттенък, а не основен цвят. Иначе той свидетелства, че маслото не е било качествено пречистено.
 4. Консистенция - Ако маслото не се втвърдява при 25°С (при стайна Т°С), значи в състава му има странични примеси.
 5. Срок на годност - При качествените продукти се поставя срок до 18 месеца след отваряне на опаковката.
 6. Търговец, място на покупка - Купувайте от специализирани магазини.
 7. Опаковка - Стъклото е за предпочитане, екологично и чисто, а пластмасата е лека и нечуплива. Някои производители не се скъпят за стъклен флакон, други предпочитат практичността. Ако опаковката е пластмасова, потърсете кода за рециклиране – триъгълник с цифра в него. Не трябва да има цифрата 1 за полиетилен терефталат.

Правила за съхранение

Кокосовото масло не е капризно, но има някои нюанси в съхранението му. Спазването им ни гарантира, че ще запазим маслото възможно най-дълго и в идеално състояние.

 • Светлина - Пазете маслото от директно излагане на слънце. За предпочитане е да стои в шкаф с плътна вратичка.
 • Температура - Маслото не обича студа. Идеалното за него е стайна температура. Ако се налага да стои в хладилник, поставете флакона на вратичката най-долу или при плодовете, където температурата е +5°С.
 • Затопляне - На стайна T°C маслото е втвърдено и не може да се маже. Това налага затоплянето му. Правете го на малки порции – само колкото ще използвате. Затопляйте в ръце или с топла вода, но не рискувайте с микровълновата – след няколко процедури продуктът ще влоши качеството си.

Как да различим истинското от ментето?

Главният критерий е втвърдяването на маслото на температура от 25°С. Обърнете внимание на консистенцията на маслото. Сложете го хладилник и наблюдавайте как се втвърдява и губи прозрачността си. Ако маслото е истинско, то непременно ще се втвърди на студено.
На втвърдяването пречат водата и добавките в състава, но ако има такива, маслото трудно би било наречено истинско, дори и на опаковката му да стои надпис «100% coconut oil».

Разновидности

Кокосовото масло не съществува в естествен вид, то е резултат от преработка. От начина на извличането му зависи доколко са се запазили полезните вещества от кокоса. Най-щадяща процедура е студеното пресоване. Получените така масла се категоризират като virgin coconut oil.
Има следните разновидности кокосови масла:

Студена и гореща преса

 • На студено пресоване се подлагат пресни зелени кокосови орехи, в които не се съдържа много масло. Те се обработват под преса (cold-pressed) или в центрофуга (centrifuge). В резултат се получава масло с фин аромат и вкус на кокос. То съдържа всички мастни киселини, антиоксиданти и пълния набор витамини.
  Застинало, virgin coconut oil е бяло, а в течно състояние – прозрачно. Най-често неговата текстура е нееднородна.
 • При пресоване под въздействието на висока температура се получава повече масло, ето защо тук се постига по-ниска цена. Технологиите са химическа екстракция и (chemical extraction) или горещо пресоване (hot-pressed).
  Суровината за този тип масла е т.нар. копра – сушена сърцевина на кокосов орех. Маслото от нея не е ароматно и е по-просто на вкус. То съдържа по-малко количество полезни в-ва, но изглежда по-добре – текстурата му е еднородна, със златист оттенък.

Маслото от студена преса се използва в кулинарията. С него се подправят салати, правят се сандвичи, печено месо или се приема като добавка (напр. в бронираното кафе на Атанас Узунов);
Маслото от гореща преса е за козметични цели – за поддържане на кожа и коса.
Virgin coconut oil заема едва 10-15% от общото производство на кокосово масло в света, което още повече повишава цената и ценността му.

Нерафинирано и рафинирано масло

Рафинирането е процес на отделяне на странични примеси.
Обикновено маслото просто се филтрира. Самият процес рафиниране (refined) може да означава още избелване и ароматизиране. Готовият продукт има слабо изразен вкус и аромат или въобще няма такива. Нерафинираното масло (unrefined) е това от студената преса – с наситен аромат и вкус.

Как да разпознаем най-качествените масла?

Прегледайте сертификатите за органичност на маслото. Доста системи за сертифициране не изискват от производителите 100% натурален състав. Най-строгите са европейските с-ми NaTrue, BDIH, USDA Organic. Сертификатът, получен от тях, гарантира, че в продукта няма никаква синтетика.
Kokosovo-maslo

3 маркетингови „хватки“

В рекламите или етикетите често се афишира, че дадено масло е първа преса. Това е просто ход, защото студено пресованото масло минава еднократно през преса и втора няма.
Студено пресованото масло получава надписа Virgin Coconut Oil. Ако видите Extra Virgin Coconut Oil, това също е маркетингов ход. Маркировката Extra Virgin се слага единствено на зехтина и няма отношение към кокосовото масло, но пък е с по-ясно послание към потребителите.
Надписът Organic Coconut Oil - означава, че маслото е произведено от кокосови орехи, отгледани по органичен начин, без химикали. Но кокосовите палми не се пръскат с пестициди – това е напълно излишно.

Приложения на кокосово масло

Кокосово масло (кокосово олио) е мощен антиоксидант и имуностимулатор, намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси. Има и широко външно приложение – подхранва косата, овлажнява кожата, възпрепятства стареенето й и образуването на бръчки. Можеш да използваш кокосово масло за следните приложения:

 • Кокосово масло в козметиката
 • Кокосово масло за ядене
 • Кокосово масло за отслабване
 • Кокосово масло за лечебни цели
 • Кокосово масло в бита
 • Кокосово масло за домашните животни

Ние от Curly.bg препоръчваме да следвате световните класации, които поставят на първо място маслото, което се описва като „сурово“, нерафинирано, органично, в стъклени бурканчета. :)

Надявам се информацията да ти е полезна!

Последвай ни и във facebook: Curly.bg, за да следиш интересни хитринки и трикове за къдрокоски.

Стани част от общността на къдрокоските в България -> Curly Bulgaria!