Как да се грижим за боядисаната коса?

Как да се грижим за боядисаната коса?

Продуктите за боядисана коса имат за цел да подхранят косата, да подсилят цвета и да придадат допълнителен блясък на косата. И все пак не винаги са достатъчна грижа за вашата коса. Тук сме събрали любимите си DOs & DONTs за момичетата, които боядисват косата си с любов към цветовете и грижата!

DOs & DONTs

DOs - Какво трябва да правим?

  • Използвайте протеинов шампоан по време на измиването преди боядисване, за да подсилите косъма преди да го обработите с боя.

  • Използвайте хидратиращ шампоан след боядисване, за да овлажните косата. По време на процедурата тя губи част от влажността си и нейното подсилване е част от добрата грижа за боядисаната коса, съответно и нейният дълготраен цвят.

  • Използвайте шампоан с балансирано pH след боядисване, за да спомогнете възстановяването на структурата на косъма след боядисване. Особено се препоръчва при прически, налагащи по-често миене на косата. Чудесен избор е безсулфатният шампоан пробуждащ цвета на косата Innersense Color Awakening Hairbath, който предпазва и удължава цвета на косата, съживява всеки кичур и придава блясък.

  • Използвайте продукти с UV защита по време на летния сезон, за да съхраните цвета си по-дълго при излагане на слънце.

DONTs - Какво не трябва да правим?

  • Не използвайте шампоан до 72 часа след боядисване. Запечатването на цветните молекули в кутикулният слой на косъма трае средно три дни. Ако отложите първото измиване, увеличавате шансовете за по-дълготраен цвят.

  • Не използвайте продукти със сулфати и силикони. Сулфатите подпомагат шампоана да се пени добре, но на боядисана коса не действат добре, защото буквално "изяждат" цвята. Силиконите имат неприятната черта да "задушават" косъма. Натрупват се по косата и оформят върху всеки косъм силна и непромокаема обвивка, през която не успява да проникне дори и най-добрият продукт за коса.

  • Не пропускайте честото подхранване. Прилагайте поне веднъж седмично дълбоко подхранващи маски (deep conditioning), за да поддържате здравия вид на косъма.

  • Не пропускайте измиване след плуване. Солената вода и хлорът могат да нанесат увреждания на косата. Измивайте обилно след посещение на плаж и басейн.

Натурална домашна грижа

Блондинки

Запазването на красивият рус цвят често е предизвикателство. Най-близкият натурален продукт е лайката. Тя придава блясък и топъл рус оттенък на блондинките. Сварете чаша много силен чай. След като се охлади, изплакнете косата с него. Оставете да подейства 20 до 30 минути и измийте с шампоан за боядисана коса.

Брюнетки

Отварата от соев сос и оцет подсилва кафявият пигмент. В нея се съдържат белтъчини за блясък и плътност. Смесете половин чаша оцет с четвърт чаша соев сос и изплакнете косата със сместа. След като подейства за около 20 до 30 минути, отмийте с шампоан за боядисана коса.

За тъмно кестенявата или черна коса, верен помощник в домашната грижа са орехите. Сварете една чаша натрошени ядки в една чаша вода. Прецедете и изплакнете с течността. След половин час отмийте с шампоан за боядисана коса.

Ако статията ви е била полезна, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи. Присъединете се и към общността на къдравите момичета във фейсбук групата ни, за да споделите своя личен опит. А ние редовно ще ви поднасяме нова порция съвети и къдрави хитринки, с които да се погрижите за своите къдрици и да си придадете перфектен вид:

  • Последвайте ни и във facebook -> Curly.bg
  • Вдъхновете се от Instagram -> curlybulgaria