Хидратация на косата

Хидратация на косата

Защо косата се нуждае от хидратация?

Да имаме здрава коса означава да храним косата си с правилната храна, от която и когато тя има нужда. Поддържането на правилен баланс на влага е важно, за да бъде косата ни обемна, еластична, добре оформена и с блясък.
Ако косата не е достатъчно хидратирана, тя ще е с фриз, накъсана и щя изглежда мъртва. Косата съдържа около 12% вода. Младата и здрава коса задържа нужното количество вода сама, но колкото повече застарява, толкова по-лесно губи вода. А когато хидратацията не е достатъчна, косата губи своята еластичност, започва да се чупи и къса лесно.
Така че, ако косата ви не е във форма, възможно е причината за това да се дължи на недостатъчно количество вода в нея.

Кога косата има нужда от дълбока хидратация?

СИМПТОМИ НА ПРЕНАСИТЕНА С ПРОТЕИН КОСА

Проблем:

 • Трудна за дефиниране коса
 • Кичури, които са твърди при докосване
 • Фриз - ореол от хвърчащи косъмчета
 • Чуплива и крехка коса
 • Лесно чупеща се
 • Липса на блясък

Решение:

 • Дълбоко почистване на косата
 • Овлажняващи продукти

Ако имате пренасищане с протеин, измийте косата си с продукт за дълбоко почистване и нанесете маска за хидратиране.
При предозиране с протеин, се препоръчва да се добави много влага в косата. Можете да направите pre poo маски, преди да измиете косата си, за да я омекотите незабавно.
В следващите измивания заменете част от продуктите с овлажняващи, съсредоточете се в добавянето на хидратация. Списък с продукти, които не съдържат протеин.
Не прекалявайте с протеиновите маски. Усещайте косата си и се водете от моментните ѝ нужди!

Тест как да разберем, дали косата е суха и има нужда от хидратация

Вземете кичур чиста коса без продукти по нея. Увийте края на един косъм около пръстите си, за да предотвратите изплъзване и внимателно го разтегнете.
Ако косъмът е почти невъзможен за разтягане и се скъса бързо, значи косата е суха и изисква хидратация.
За по-верни резултати, приложете теста с по един косъм от различни места на косата - зад тила, горен слой, отляво, отдясно.

Как да правим дълбоко хидратиране на косата си?

 1. Разделете косата си на секции. Това се прави с цел да може продукта да се разпредели равномерно. Броят секции зависи това колко е гъста косата.
 2. Нанесете маската/балсама първо по краищата на косата - целта е там да нанесете и най-голямо количество от продукта. Предполага се, че те са най-увредени. Започвате с тях и постепенно се изкачвате нагоре. Спазвайте предписанията на етикета и ако не пише да се нанася на скалпа, съветът ни е да го пропускате. За скалпа има специализирана грижа, която може да използвате.
 3. След това разрешете косата с четка или широк гребен. Когато косата има продукт върху нея, се разресва лесно и продукта достига до всяко косъмче.
 4. След като сте нанесли продукта равномерно, съветваме да увиете косата си в шапка за баня и да престоите с нея, колкото е указано на инструкциите на етикета на продукта, който ползвате.
  *Когато правите дълбоко хидратиране, не е задължително да затопляте косата с допълнително увиване с кърпа или слагане на шапка. Но ако решите да го приложите, ще ускорите процеса на действие на продукта, затова е важно да намалите времето на престой с него. Т.е. ако на продукта е указано да престоите 30 мин. с него и вие сте решили да затоплите косата, намалете престоя на 15 мин., например.

Продукти за хидратация без протеин

Поддържането на правилния баланс между протеин и хидратация, е важно, за да бъде косата ни буйна, лъскава и здрава. Ако косата не е достатъчно хидратирана, тя ще е с накъсани краища, с фриз и ще излежда суха.
Предлагаме ви селекция от някои продукти, които не съдържат протеин в тях. Ако косата е пренаситена с протеин, трябва временно да промените рутината си и да включите в нея продукти, които не съдържат протеин. Колекция продукти без протеин.

Какво да избягваме, ако сме със суха коса?

 • Твърде честото миене има негативен ефект върху косата, така че не го правете ежедневно, особено ако имате суха коса.
 • Използвайте само качествени продукти.
 • При суха коса също е много важно да се ограничи нейната топлинна обработка. Сушенето на косата да не се извършва чрез издухване с прекалено горещ въздух, а изправяне да се избягва. Ако все пак понякога ви се наложи термична обработка, винаги третирайте косата си със защитен продукт, който да предпазва косата от високите температури.
 • Заложете на четка за къдрава коса, която не уврежда къдриците. Препоръчваме употребата на популярните четки Denman и луксозните такива Les secrets de Loly.
 • Не излагайте сухата коса под силните слънчеви лъчи през лятото или екстремно ниски температури през зимата.

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Благодарим ви предварително за подкрепата и ангажимента ви към здравето на вашите къдрици.