CAST: какво е това и какво е неговото предназначение?

CAST: какво е това и какво е неговото предназначение?

Добре дошли в блога за къдрава коса! Днес ще говорим за едно от най-често споменаваните понятия в къдравата общност - CAST. Ще разберем какво представлява, за какво се използва и как да го отстраните, за да постигнете перфектната къдрава прическа. Освен това ще разгледаме какви продукти могат да създадат CAST и кои техники може да използвате, за да го премахнете/"счупите". Вдъхновени от опита и знанията на Curly Hair Expert-ите по света, ще ви предоставим полезни съвети и трикове, които да приложите в ежедневието си и да се насладите на здрава, хидратирана и перфектно дефинирана къдрава коса.

Какво е CAST (каст)?

Разглеждането на къдравата коса като уникален тип коса и прилагането на методи за грижа за нея се развиват все повече и повече през последните години. Един важен аспект при грижата за къдрава коса е формирането на "CAST" - "коричка", която се образува върху косата след приложението на един или повече продукти за стилизиране. Когато косата изсъхне, кастът става твърд, оставяйки косата с "мокър ефект" и много дефинирани къдрици, но не много обемиста.

"CAST" позволява на къдравата коса да запази формата си, предотвратявайки нежеланата пухкавост. Това е особено важно, когато желаем да имаме определена форма на косата, която да се запази през целия ден, а и в следващите дни. Формирането на "CAST" става възможно благодарение на стилизиращите продукти, като например мус или гел, които в комбинация с вода и топлина образуват тази твърдост на кичурите.

Въпреки това, формирането на "CAST" не е гарантирано и зависи от множество фактори, като типа коса, количество и вид продукти, влагата във въздуха и други. Затова е важно да изпробваме различни продукти и комбинации между тях, за да намерим тези, които работят най-добре за нашата коса.

За какво служи CAST?

Кастът се използва главно, за да запази формата на къдриците по-дълго време, като също силно ограничава фриза. В края на изсушаването, кастът се отстранява (разговорно се казва: "да се счупи каст-а") за да се увеличи обема на косата.

Защо понякога се формира, а понякога не?

Няма точни правила. Формирането на каст зависи от различни фактори, като разликата в косата между различни хора, количество и тип на продуктите, които се използват върху косата, количеството вода, налична в косата в момента на нанасянето на продукта за стилизиране, температурата и влажността на околната среда, температурата и мощността на потока на сешоара и т.н.

Може да се случи продукт за стилизиране да не може да създаде каст, в зависимост от предварително използвания "leave-in", или може да се случи част от косата, която е в контакт с раменете или гърба, поради триене, да не може да формира каст. Можем да кажем, че не съществува фиксирано правило за формирането на каст, има множество фактори, които предотвратяват неговото предварително определяне.

Кои продукти създават каст?

Каст се образува при използването на продукти за стилизиране на косата, които съдържат тежки масла, полимери и други съставки, които се залепват към косъма и го оставят твърд. Това включва продукти като гел, лак, мус, кремове за стилизиране и др. Общо казано и с определени изключения, продуктите, които създават каст, са следните:

Реакцията на косата може да е различна за различни хора, така че това, че един продукт създава каст на един човек, не означава задължително, че ще създаде каст на всички. Стилизиращите продукти могат да се използват самостоятелно или в комбинация помежду си. Изпробването на различни комбинации на продукти ви позволява да създадете повече или по-малко каст. Помнете: ако не сте доволни от даден стилизиращ продукт, опитайте да го използвате в комбинация с друг (без да ги смесвате, а един след друг).

Техники за разчупване на "CAST"

Важно е да помним, че "CAST" не е постоянен ефект и може да бъде премахнат по различни начини. "Счупването" на CAST-а е едно от основните действия за тези, които следват Curly Girl Method. Основен начин за постигане на балансиран външен вид между дефиниция и обем, нека да видим какви са основните техники:

 • Как се прави "Scrunch Out The Cast" техниката?
  За начало, изберете олио, което да помогне да се отстрани каста. Като пример, можете да използвате Цитрусово олио за коса Flora & Curl - African Citrus Superfruit Hair Oil (200ml) След като изберете подходящото олио, нанесете две капки от него върху дланите си. Вземете един кичур от косата в дланта на ръката си и започнете да я притискате леко нагоре и надолу, за да разбиете кастата, все едно мачкате лист хартия в дланите си. Повтаряйте тази техника на всички букли, като продължавате да добавяте малко повече олио при нужда.

 • Как да използваме техниката "Sleep In The Cast"?
  Изчакайте CAST-a да се създаде напълно (къдриците да са оформени в твърди кичури и да са напълно сухи), като използвате подходящите продукти за къдрава коса. На суха коса сложете шапка от мека материя, като сатен или коприна. Например, може да използвате Боне за къдрава и чуплива коса Вечерта си легнете с нея. Спането с тази шапка ще предпази косата от търкане, което би могло да повреди къдриците. Сутринта, след като се събудите, просто използвайте техниката "Scrunch Out The Cast", за да разбиете/счупите CAST-a.

 • Сушене на косата със сешоар с дифузер
  С тази техника можем да контролираме колко каст да имаме в косата ни:

 • Ако искаме по-голям обем и по-малко CAST, можем да изсушим косата, като поставим кичурите директно в дифузера (Pixie Diffusing).
 • Ако искаме по-голяма дефиниция и повече CAST, можем да използваме дифузера, като го поставим на няколко сантиметра от косата, без да я докосваме директно, и го движим около цялата коса (Hover Diffusing).

Това са основните техники за "счупване" на CAST. Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат полезни и ще ви помогнат да постигнете по-балансиран вид между дефиниция и обем на къдравата коса. Не забравяйте да изпробвате различни комбинации от продукти и техники, за да откриете тази, която работи най-добре за вас и вашата коса.

Станете част от общността на къдрокоските в България, за да следите интересни хитринки и трикове за къдрокоски:

Не забравяйте, че косата ви заслужава само най-доброто!